Reply to topic

KMail sometimes forgets SMTP Password

andreasg
Registered Member
Posts
11
Karma
0
OS
Hi!

I'm now using KMail for a couple of weeks with an IMAP account.
But sometimes it forgets the SMTP Password, even if the checkbox for "Save password" was set. Then I am able to send mails but after some time it asks for the password again. I was not able to reproduce this behaviour yet.
Are there any configuration files propaply screwed up? And is it possible that KMail does not use the KWallet? I clicked on "Close all open wallets" on the tray icon and KMail sent an E-Mail without asking for the password again.

Can anyone here help me with that problem?

Thanks a lot!
Andi
sinclair
Registered Member
Posts
158
Karma
0
OS
andreasg wrote:Hi!

I'm now using KMail for a couple of weeks with an IMAP account.
But sometimes it forgets the SMTP Password, even if the checkbox for "Save password" was set. Then I am able to send mails but after some time it asks for the password again. I was not able to reproduce this behaviour yet.
Are there any configuration files propaply screwed up? And is it possible that KMail does not use the KWallet? I clicked on "Close all open wallets" on the tray icon and KMail sent an E-Mail without asking for the password again.

Can anyone here help me with that problem?

Thanks a lot!
Andi


If you are on KDE 4.9.x and at least in Kubuntu this is a known problem - but so far no solution. Happens now and then, no pattern I, or others, can find
andreasg
Registered Member
Posts
11
Karma
0
OS
Oh that sounds bad, but at least I'm not the only one with that problem.
And yes, I use KDE 4.9.1, forgot to mention this. But my distribution is Arch, not Kubuntu.
Do you have a link to a bugtracker or whatever, about this bug?
User avatar einar
Administrator
Posts
2269
Karma
5
OS
I've seen this but it's not very consistent (sometimes happens, sometimes not). I assume you all store your SMTP password in KWallet?


"Violence is the last refuge of the incompetent."
Image
Plasma FAQ maintainer - Plasma programming with Python
andreasg
Registered Member
Posts
11
Karma
0
OS
Yes, I use KWallet to store the password. And I can see it there under the folder "mailtransports".
The next time KMail asks for a password I'll see if it is also lost there.
User avatar karthikp
Registered Member
Posts
106
Karma
0
OS
andreasg wrote:Yes, I use KWallet to store the password. And I can see it there under the folder "mailtransports".
The next time KMail asks for a password I'll see if it is also lost there.


I have the same setup and the same problem as you. Kwallet doesn't seem to forget the password. Perhaps kmail/akonadi doesn't retrieve it in time and decides to ask you instead... :-\ It's a very odd bug, indeed.


karthikp, proud to be a member of KDE forums since 2008.
Image
andreasg
Registered Member
Posts
11
Karma
0
OS
This reminds me of a similar problem I also experience sometimes!
My WLAN PSK is also stored in KWallet and I use NetworkManager and it's Plasma Applet. It also asks me sometimes for the password, even though it is in the unlocked wallet. Maybe this is relevant?
User avatar karthikp
Registered Member
Posts
106
Karma
0
OS
I don't think so. At least, in my case, it happens because, ... because Broadcom. I just cancel that prompt and ask it to connect again. Very rarely, I've had to toggle the wireless on and off. In either case, I don't need to enter the password again. kmail, on the other hand, will absolutely refuse to send any emails until I enter the password.


karthikp, proud to be a member of KDE forums since 2008.
Image
User avatar einar
Administrator
Posts
2269
Karma
5
OS
I seem to recall that the issue with mailtransport is due to interaction problems between the mail transport agent and KWallet itself. Hopefully the upcoming (2 weeks from now) KDE PIM sprint will address this issue.


"Violence is the last refuge of the incompetent."
Image
Plasma FAQ maintainer - Plasma programming with Python
User avatar francisco_t
Registered Member
Posts
31
Karma
0
OS
The bug?
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=293271

It's a pain enter the password again and again. :(


-::BRAINSTORM::-
Kmail: F8 to open/close the message preview pane:

http://forum.kde.org/brainstorm.php#idea83131
User avatar Dimitrios
Registered Member
Posts
637
Karma
0
OS
I have the same bug in Mageia 2 -64bit KDE 4.8.5


«The magic continues...»
http://www.mageia.org
Image
User avatar einar
Administrator
Posts
2269
Karma
5
OS
Bumping with good news: the issue has likely been found out and a patch to fix it is being reviewed by the KDE PIM developers. Hopefully it will land in 4.10 final.


"Violence is the last refuge of the incompetent."
Image
Plasma FAQ maintainer - Plasma programming with Python
User avatar einar
Administrator
Posts
2269
Karma
5
OS
I'm happy to report that this is fixed, and will be in 4.10: http://lists.kde.org/?l=kde-commits&m=1 ... 810500&w=2


"Violence is the last refuge of the incompetent."
Image
Plasma FAQ maintainer - Plasma programming with Python
andreasg
Registered Member
Posts
11
Karma
0
OS
Great news, thanks for your support!
User avatar francisco_t
Registered Member
Posts
31
Karma
0
OS
Thanks.


-::BRAINSTORM::-
Kmail: F8 to open/close the message preview pane:

http://forum.kde.org/brainstorm.php#idea83131

 
Reply to topic

Bookmarks



Who is online

Registered users: alake, Alexa [Bot], Baidu [Spider], Bing [Bot], blue_bullet, chicken2jail, claydoh, colomar, Exabot [Bot], garthecho, ghevan, Google [Bot], google01103, Hans, inhiway, kainz.a, koriun, La Ninje, lazyit, Majestic-12 [Bot], mmistretta, nezumi, pedrorodriguez, private_lock, robinh, scummos, Tuukka, urgo, Uri_Herrera, wolfi323, Yahoo [Bot]