Reply to topic

Can Kmail and Kalarm work without Akonadi?

apache
Registered Member
Posts
139
Karma
0
OS
I do have all options in Desktop Search disabled and I still have a multiple akonadi_agent_launcher processes running and consuming all my CPU for several minutes. When I change settings in .config/akonadi/akonadiserverrc
to StartServer=false
and restart, it stops but I can't use Kmail, Kalarm. Is there any solution?
User avatar google01103
Manager
Posts
4970
Karma
17
OS


OpenSuse 13.1 x64, KDE 4.12.x

Problem solved? Please click on Image below the post with the best answer to mark your topic as solved.
User avatar einar
Administrator
Posts
2291
Karma
5
OS
KAlarm can be built without Akonadi support, IIRC. Recent KMail versions cannot.


"Violence is the last refuge of the incompetent."
Image
Plasma FAQ maintainer - Plasma programming with Python
apache
Registered Member
Posts
139
Karma
0
OS
I will eventually try kdepim-noakonadi, but tell me please, is it normal that several (about 20) akonadi_agen_launcher processes are running simultaneously, even when all options in setting are disabled and I even unchecked all folders that were marked to be indexed? I am not sure if I understand the options. I thought that when there is no folder marked to be indexed nothing is to be indexed and akondadi may be still available for applications to start it but it should not index anything. Looks like it doesn't work that way.
User avatar einar
Administrator
Posts
2291
Karma
5
OS
Akonadi is not an indexer. "Agents" are programs that do specific tasks, like retrieving mails from IMAP servers, handling calendars, sending mails, and so on.


"Violence is the last refuge of the incompetent."
Image
Plasma FAQ maintainer - Plasma programming with Python
apache
Registered Member
Posts
139
Karma
0
OS
I think my problems resulted from a bug
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=302532
Similar issue was reported in topic
viewtopic.php?f=63&t=99137

I followed the workaround from above linked bug and deleted all enties in System settings → Personal information (where Akonadi configuration is) and restarted akonadi and now it is working ok.

 
Reply to topic

Bookmarks



Who is online

Registered users: Baidu [Spider], bcooksley, Bing [Bot], claydoh, Deusdies, Exabot [Bot], garthecho, Google [Bot], Hans, jpwhiting, Majestic-12 [Bot], Mamarok, MetaNova, MSN [Bot], rossdv8, Uri_Herrera, Yahoo [Bot]