Reply to topic

Kmail moving mail to unexplainable places

dargaud
Registered Member
Posts
17
Karma
0
OS
Hello all,
I've been using kmail for years and it started to work less and less over the years. Long story short I lost thousands of past messages, see past posts if interested. Since I recently changed system, I did a clean install, imported by email store (instead of moving the .local/share/local-mail/ directory) and rebuilt my filters.

And the result is completely **** up.

Incoming messages end up in a random subdirectory. I checked the filter logs and they have nothing to do with that. I solved this by removing that directory: the incoming mail now arrives in inbox as expected.

More annoying: if I send a message, I see it briefly in outbox, it goes out properly and then it ends up in drafts. WHY ?!? Not sure if I can remove the draft folder safely. It's like there's some kind of folder reference list that got scrambled.

I like to use kmail, I really do, but I've never seen a software with bugs so evil except maybe WinME.
wolfi323
Registered Member
Posts
229
Karma
0
OS
You can configure the folder to which sent messages are moved in Settings->Configure KMail->Identities. Select your Identity, click on "Edit" and switch to "Advanced".
And try to reconfigure the destination folders for your filters.

KMail only stores the id of the folders. If you wipe out your akonadi database, they get recreated with a "random" id, so your settings may seem to randomly change.
dargaud
Registered Member
Posts
17
Karma
0
OS
Thank you, that was easy ! The 3 folders draft / outbox / sent-mail were all in random folders.

Now, I should mention another separate problem: some directories, where the filters place new messages, show new messages (in bold with a number in parentheses), but they are nowhere to be seen. Even closing / opening kmail doesn't help. But if I reboot, suddenly I see those messages. I have this problem every few days.
wolfi323
Registered Member
Posts
229
Karma
0
OS
dargaud wrote:Now, I should mention another separate problem: some directories, where the filters place new messages, show new messages (in bold with a number in parentheses), but they are nowhere to be seen. Even closing / opening kmail doesn't help. But if I reboot, suddenly I see those messages. I have this problem every few days.

Which version are you using?

Sounds like this bug: https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=312460
This has been fixed, but the fix is not yet backported to 4.11.

And you shouldn't have to reboot to see the mails. Restarting akonadi should suffice.
Code: Select all
akonadictl restart
dargaud
Registered Member
Posts
17
Karma
0
OS
Indeed, using 4.10.5 from Kubuntu. Will try your trick next time, thanks.

 
Reply to topic

Bookmarks



Who is online

Registered users: Annorax, Baidu [Spider], bcooksley, Bing [Bot], Exabot [Bot], garthecho, Google [Bot], Hans, koriun, La Ninje, Naver Yeti [Spider], pedrorodriguez, Steve Guilford, valoriez, Wiz, Yahoo [Bot], šumski