Reply to topic

lame (mp3) settings inside k3b

User avatar daihard
Registered Member
Posts
71
Karma
0
OS

lame (mp3) settings inside k3b

Mon Mar 12, 2012 2:13 am
Hi.

I am using lame with k3b in order to rip music in mp3. I use a bitrate of 256-320 kbps depending upon the type of music. Now, in order to set the desired bitrate, I currently resort to manually adding the command-line flag ("-b 320") in the lame configuration tab. That works fine, but I am wondering if I'm missing something obvious, such as a graphical way to configure options for lame inside k3b?

If in fact I can only configure the options for lame by manually changing its command-line options, that's fairly lame (okay, pun intended). What's the truth here?

TIA,
Dai


Kubuntu 12.04 (Precise Pangolin) 64-bit / KDE 4.8.1
Work: Dell Precision T5500 (Xeon E5506 @ 2.13 GHz x 2 / 12GB RAM)
Home: Panasonic Toughbook W8 (Core 2 Duo @ 1.20 GHz / 4GB RAM)
User avatar bcooksley
Administrator
Posts
18556
Karma
83
OS

Re: lame (mp3) settings inside k3b

Mon Mar 12, 2012 8:30 am
Did you mean something like this?
http://i.imgur.com/lF4FN.png

If so, that is accessible for me from K3b > Settings > Configure K3b > Plugins > (Scroll down to K3b Lame MP3 encoder) > (select wrench).


System Settings and Device Actions KCM maintainer
Image
User avatar daihard
Registered Member
Posts
71
Karma
0
OS

Re: lame (mp3) settings inside k3b

Mon Mar 12, 2012 7:35 pm
bcooksley wrote:Did you mean something like this?
http://i.imgur.com/lF4FN.png

If so, that is accessible for me from K3b > Settings > Configure K3b > Plugins > (Scroll down to K3b Lame MP3 encoder) > (select wrench).

Thanks for the reply.

Actually, my k3b shows it a bit differently. Instead of "K3b Lame MP3 encoder," I have "K3b External Audio Encoder" as shown here.

http://daihard.home.comcast.net/images/k3b_plugins01.png

Hitting the wrench button takes me to this dialog.

http://daihard.home.comcast.net/images/k3b_plugins02.png

Where I can still only change the options via command-line. Do I need to install something in addition to lame itself?

OS: Kubuntu 12.04 Beta 1
KDE: KDE 4.8.1

Thanks again.


Kubuntu 12.04 (Precise Pangolin) 64-bit / KDE 4.8.1
Work: Dell Precision T5500 (Xeon E5506 @ 2.13 GHz x 2 / 12GB RAM)
Home: Panasonic Toughbook W8 (Core 2 Duo @ 1.20 GHz / 4GB RAM)
User avatar google01103
Manager
Posts
4956
Karma
17
OS

Re: lame (mp3) settings inside k3b

Mon Mar 12, 2012 8:36 pm
you need the k3b-codecs package for this in openSuse and it is not provided by the distro but by a 3rd party (Packman) probably because it is considered a restricted format. No idea if this or an equivalent is available for Kubuntu.

fyi, this is what is included in the package:
/usr/lib64/kde4/k3bffmpegdecoder.so
/usr/lib64/kde4/k3blameencoder.so
/usr/lib64/kde4/k3bmaddecoder.so
/usr/lib64/kde4/kcm_k3blameencoder.so
/usr/share/kde4/services/k3bffmpegdecoder.desktop
/usr/share/kde4/services/k3blameencoder.desktop
/usr/share/kde4/services/k3bmaddecoder.desktop
/usr/share/kde4/services/kcm_k3blameencoder.desktop


OpenSuse 13.1 x64, KDE 4.12.x

Problem solved? Please click on Image below the post with the best answer to mark your topic as solved.
User avatar daihard
Registered Member
Posts
71
Karma
0
OS

Re: lame (mp3) settings inside k3b

Tue Mar 13, 2012 12:23 am
google01103 wrote:you need the k3b-codecs package for this in openSuse and it is not provided by the distro but by a 3rd party (Packman) probably because it is considered a restricted format. No idea if this or an equivalent is available for Kubuntu.

Thanks for the info. Kubuntu provides a package named libk3b6-extracodecs, but installing it did not make a difference in my case. I will try and ask the question on Kubuntu Forums.


Kubuntu 12.04 (Precise Pangolin) 64-bit / KDE 4.8.1
Work: Dell Precision T5500 (Xeon E5506 @ 2.13 GHz x 2 / 12GB RAM)
Home: Panasonic Toughbook W8 (Core 2 Duo @ 1.20 GHz / 4GB RAM)
User avatar bcooksley
Administrator
Posts
18556
Karma
83
OS

Re: lame (mp3) settings inside k3b

Tue Mar 13, 2012 4:18 am
Note that you may need to logout of KDE (and will definitely need to restart K3b) in order to see the newly installed plugins.


System Settings and Device Actions KCM maintainer
Image
User avatar google01103
Manager
Posts
4956
Karma
17
OS

Re: lame (mp3) settings inside k3b

Tue Mar 13, 2012 11:02 am
libk3b6-extracodecs does not appear to be the same, it does not provide /usr/lib64/kde4/k3blameencoder.so or /usr/lib64/kde4/kcm_k3blameencoder.so

Filelist of package libk3b6-extracodecs in oneiric of architecture amd64
/usr/lib/kde4/k3bffmpegdecoder.so
/usr/lib/kde4/k3bmaddecoder.so
/usr/lib/kde4/kio_videodvd.so
/usr/share/doc/libk3b6-extracodecs/changelog.Debian.gz
/usr/share/doc/libk3b6-extracodecs/copyright


OpenSuse 13.1 x64, KDE 4.12.x

Problem solved? Please click on Image below the post with the best answer to mark your topic as solved.
User avatar google01103
Manager
Posts
4956
Karma
17
OS

Re: lame (mp3) settings inside k3b

Tue Mar 13, 2012 11:21 am
have you enabled the kubuntu-restricted-extras repository? it might be there see http://ubuntuguide.org/wiki/Kubuntu_Pre ... ted_Extras


OpenSuse 13.1 x64, KDE 4.12.x

Problem solved? Please click on Image below the post with the best answer to mark your topic as solved.
User avatar daihard
Registered Member
Posts
71
Karma
0
OS

Re: lame (mp3) settings inside k3b

Tue Mar 13, 2012 9:00 pm
google01103 wrote:have you enabled the kubuntu-restricted-extras repository? it might be there see http://ubuntuguide.org/wiki/Kubuntu_Pre ... ted_Extras

Thanks for the info.

I installed the package as suggested, but it did not change the k3b option either.

I appreciate your help though!


Kubuntu 12.04 (Precise Pangolin) 64-bit / KDE 4.8.1
Work: Dell Precision T5500 (Xeon E5506 @ 2.13 GHz x 2 / 12GB RAM)
Home: Panasonic Toughbook W8 (Core 2 Duo @ 1.20 GHz / 4GB RAM)
User avatar google01103
Manager
Posts
4956
Karma
17
OS

Re: lame (mp3) settings inside k3b

Tue Mar 13, 2012 10:29 pm
2 things you could try that should be more graphical

1) compile K3b from source, I don't know for certain if the k3b-codecs module is there (I assume it is and that the distro removes it but no actual knowledge) http://k3b.plainblack.com/download

2) you could use a cd ripper such as Audex http://kde-apps.org/content/show.php/Au ... tent=77125 or soundKonverter http://kde-apps.org/content/show.php/so ... tent=29024


OpenSuse 13.1 x64, KDE 4.12.x

Problem solved? Please click on Image below the post with the best answer to mark your topic as solved.
User avatar Mamarok
Manager
Posts
2916
Karma
8
OS

Re: lame (mp3) settings inside k3b

Wed Mar 14, 2012 8:07 am
To have lame encoding available on K/Ubuntu you need to install the packages lame, libmp3lame0 and libtwolame0, do you have those? Installing the ubuntu-restricted-extras will only get you the avcodecs and the gstreamer-plugins-bad


Mamarok, hanging out in the Amarok forum since August, 2007
Currently running Kubuntu Trusty 14.04, KDE 4.12.95, Amarok 2.8-git of the day
User avatar daihard
Registered Member
Posts
71
Karma
0
OS

Re: lame (mp3) settings inside k3b

Wed Mar 14, 2012 2:58 pm
Mamarok wrote:To have lame encoding available on K/Ubuntu you need to install the packages lame, libmp3lame0 and libtwolame0, do you have those? Installing the ubuntu-restricted-extras will only get you the avcodecs and the gstreamer-plugins-bad

I have lame encoding available. It's just that the parameters to pass to lame cannot be graphically configured inside k3b. For instance, in order to specify a bitrate of 320 kbps, I need to add "-b 320" to the command line parameter list for lame, as shown below.
http://daihard.home.comcast.net/~daihard/images/k3b_plugins02.png
http://daihard.home.comcast.net/~daihard/images/k3b_plugins03.png

It works. I just don't find it very convenient as I had to man lame to figure out how to specify my own bitrate.

OTOH, bcooksley's screenshot shows something mora intuitive. That led me wondering what the differences are between bcooksley's setup and mine.


Kubuntu 12.04 (Precise Pangolin) 64-bit / KDE 4.8.1
Work: Dell Precision T5500 (Xeon E5506 @ 2.13 GHz x 2 / 12GB RAM)
Home: Panasonic Toughbook W8 (Core 2 Duo @ 1.20 GHz / 4GB RAM)
User avatar bcooksley
Administrator
Posts
18556
Karma
83
OS

Re: lame (mp3) settings inside k3b

Thu Mar 15, 2012 6:53 am
My system is self-compiled from KDE sources. I know at least under openSUSE it has a seperate "k3b-codecs" package.


System Settings and Device Actions KCM maintainer
Image
User avatar daihard
Registered Member
Posts
71
Karma
0
OS

Re: lame (mp3) settings inside k3b

Thu Mar 15, 2012 3:07 pm
bcooksley wrote:My system is self-compiled from KDE sources. I know at least under openSUSE it has a seperate "k3b-codecs" package.

Yeah, the weird thing is that Kubuntu does have its own k3b codes (libk3b6-extra-codecs). I have it installed, I suppose that's why I do have the "External Audio Encoder" option showing up in my Plugins section. It's just not the same as the one you've got. Pretty strange, I'd say.


Kubuntu 12.04 (Precise Pangolin) 64-bit / KDE 4.8.1
Work: Dell Precision T5500 (Xeon E5506 @ 2.13 GHz x 2 / 12GB RAM)
Home: Panasonic Toughbook W8 (Core 2 Duo @ 1.20 GHz / 4GB RAM)
User avatar google01103
Manager
Posts
4956
Karma
17
OS

Re: lame (mp3) settings inside k3b

Thu Mar 15, 2012 3:13 pm
if you can identify the packager you could ask them why the difference


OpenSuse 13.1 x64, KDE 4.12.x

Problem solved? Please click on Image below the post with the best answer to mark your topic as solved.

 
Reply to topic

Bookmarks



Who is online

Registered users: AGB, airdrik, alake, Alexa [Bot], anditosan, Artmessiah, asevens, Baidu [Spider], belnac, Bing [Bot], colomar, Exabot [Bot], garthecho, Google [Bot], google01103, GreatEmerald, kainz.a, koriun, La Ninje, MiceAreVeryNice, mmistretta, nezumi, parzt, Philippe44, scummos, SeaJey, SurfFalke, Tuukka, wolfi323, Yahoo [Bot]