This forum has been archived. All content is frozen. Please use KDE Discuss instead.

OpenSUSE 12.2 wydany - pierwsze wrażenia, opinie

Tags: None
(comma "," separated)
Mecin
Registered Member
OS
Witam,
jako że OpenSUSE 12.2 został wczoraj oficjalnie wydany i zapewne część z Was już posiada zainstalowany system, chciałbym zaczerpnąć Waszych opinii na temat nowego Suska. Obecnie jestem na etapie pobierania DVD, po uprzednim dość krótkim teście z Live CD KDE, nie zauważyłem żadnych problemów, jedynie kilka rzeczy na plus, jednakże wstrzymam się od wydawania opinii na podstawie Live CD.

Pozdrawiam
nacoipoco
Registered Member
Ogólnie ocena byłaby bardzo pozytywna, gdyby nie niedziałające własnościowe sterowniki do karty graficznej (ATI/AMD z serii RadeonHD dla laptopów - te od pewnego czasu już niewspierane niestety). Szkoda - na moim sprzęcie jedyny Linux, z którym nie ma większych problemów z grafiką, to Ubuntu.
witchm
Registered Member
OS
Witam

Zainstalowałem wczoraj wersję 12.2 DVD 64bit KDE. Pierwsze co się rzuca w oczy to spójna i miła dla oprawa graficzna – grub, plymouth, pulpit. Tego nie mogę się doczekać w Kubuntu.
Po zainstalowaniu na dzień dobry 340 MB aktualizacji :(
Repo dla sterowników nvidia jest aktywne (zaraz po wydaniu nie było), packman również.
Po dodaniu repo „subpixel hiting” niestety w tej chwili dostępne tylko dla 12.1 lub Factory fonty jak dla mnie ładniejsze niż w Kubuntu 12.04 (w Kubuntu 12.10 wyglądają lepiej niż w 12.04 tak przynajmniej mi się wydaje).
System działa bardzo sprawnie. Trzeba się przyzwyczaić do specyficznego traktowania repozytoriów, tzn. od strzału aktualizacje idą tylko z oficjalnych. Z pozostałych po zmianie dostawcy – trzeba zaakceptować chęć aktualizacji z repozytoriów innych niż oficjalne.

Bardzo miłe jest rozwiązanie 1-click install dla znalezionych paczek na http://software.opensuse.org/122/pl jak i sama ilość repozytoriów.

Firefox jest dostępny zaraz po instalacji (w Kubuntu trzeba doinstalować) wraz z integracją KDE (w Kubuntu 12.04 nie ma, w 12.10 ma zostać przywrócone)

Co do minusów to dla mnie wielkie nieporozumienie z wersją KDE – czemu 4.8.4? Przecież mogli by dodać 4.9.0. Przy opóźnieniu, które już było tydzień więcej nic by nie zmienił, tym bardzie, że zaraz po wydaniu było/jest dostępne repozytorium dla KDE 4.9.x. W oficjalnych pojawiło się natomiast KDE 4.8.5.
Kolejnym minusem jak dla mnie jest działanie NM dla połączenia przez modem USB. W dystrybucjach, które do tej pory testowałem po podpięciu modemu pojawiał się monit o PIN i można było konfigurować połączenie lub łączyć się z netem gdy było już skonfigurowane. W openSuse tak nie jest. Podpinam modem i nic, nagle pojawia się na liście NM urządzenie USB i skonfigurowane wcześniej połączenie. Dopiero po jego kliknięciu pyta się o PIN mimo, że ustawienia NM mówią co innego – wymagaj PIN po wykryciu modemu.

Ogólnie system wart polecenia jak i użytkowania. Bardzo dobrze przygotowane KDE, obszerne repozytoria, łatwo dostępne, dzięki zmianie dostawcy łatwo można przywrócić stan z repozytoriów oficjalnych gdy coś z dodatkowych psuje system.

Bookmarks