This forum has been archived. All content is frozen. Please use KDE Discuss instead.

Chakra i osobliwości natury

Tags: None
(comma "," separated)
pavbaranov
Registered Member
OS

Chakra i osobliwości natury

Fri Apr 05, 2013 7:07 pm
Witajcie. Po wielu latach obecności w świecie DEBa (głównie) przeniosłem się na Chakrę. Niby jest ok. Chciałbym się jednak dowiedzieć, czy KDE w Chakrze jest budowane (kompilowane) inaczej niż oryginał pochodzący ze źródeł udostępnianych przez KDE?
Mam Chakrę Benz (czyli 2013.3), w której jest środowisko w wersji 4.10 (dokładnie 4.10.1, ja mam paczki 4.10.2 z testinga, ale to o czym za chwilę nie ma znaczenia).
Jedną z nowości, którejś już wcześniejszej zresztą wersji, wydania było m.in. możliwość pobierania "motywów gry" w KPat bezpośrednio z poziomu programu, które są udostępnione na kde-look.org. Zmiana wprowadzona do KDE SC, nie była to zmiana obecna wyłącznie np. w Kubuntu, czy w Fedorze - w Chakrze opcja nie istnieje.
Co z tego, że KMail otrzymał np. nową funkcję sygnalizującą niedołączenie załącznika, co z tego, że niby funkcja ta w KMail2 Chakry jest dostępna, skoro zwyczajnie nie daje efektu.
Takich "efektów" jest nieco - te mi się najszybciej skojarzyły, a brak informacji w KMail (do której zdążyłem się już przyzwyczaić) po prostu mnie wnerwia.
Bug zatem, czy "inny sposób" myślenia o środowisku KDE, jaki "obowiązuje" w Chakrze?
santi2
Registered Member
OS

Re: Chakra i osobliwości natury

Sun Apr 07, 2013 6:58 am
Chakra stawia na qt, jak ci czegoś brakuje poszukaj w jej repo, albo napisz na forum na pewno ci odpiszą a jak pomysł się spodoba to dodadzą to do Chakry. Plusem Chakry jest otwartość na propozycje użytkownika. Aczkolwiek największą wadą jest bundle.
pavbaranov
Registered Member
OS

Sun Apr 07, 2013 9:14 am
To, że Chakra jest pure (niemal) KDE, to wiem. Dlatego m.in. ją wybrałem. Mi chodzi o to, czy inni jej użytkownicy (np. Ty) też zaobserwowali te odmienności w stosunku do oryginalnego KDE - czyli to, że wersja 4.10.2 nie ma tych wszystkich zmian, które były sygnalizowane przez deweloperów KDE oraz - przede wszystkim - czy błędy (w KMail), są powszechniejsze, czy też jest to kwestia mojej konfiguracji.
Jeśli np. brak informacji o niedołączeniu załącznika w KMail występuje nie tylko u mnie, to fakt - trzeba to zgłosić na forum Chakry.
pavbaranov
Registered Member
OS

Mon Apr 08, 2013 1:27 pm
Jedna kwestia - załączników do KMaila - wyjaśniła się. Działa.
pavbaranov
Registered Member
OS

Sat Apr 13, 2013 9:46 am
Osobliwości ciąg dalszy. Czy u Was na Chakrze, również Rekonq przy ponownym uruchomieniu przywraca - można rzec - losowo wybrane strony z poprzedniej sesji? Jeśli tak, to czy ktoś, kto ma konto na forum Chakry mógłby zgłosić bug? Niestety nie ma możliwości zarejestrowania się na tym forum... :(
santi2
Registered Member
OS

Tue Apr 16, 2013 2:48 pm
Z tego czegoś nie korzystam, jak dla mnie ta przeglądarka nadal jest w fazie beta. Dziwne że nie możesz założyć konta na forum chakry mi działa. http://chakra-project.org/bbs/registerm ... o_on=Agree Spróbuj tak, nie ma ciula by nie poszło.
pavbaranov
Registered Member
OS

Tue Apr 16, 2013 3:45 pm
Konto działa. Okazało się, że poczta post aprobujący od Chakry umieściła w spamie.
Na razie też Rekonq się uspokoił ;)
santi2
Registered Member
OS

Tue Apr 16, 2013 6:17 pm
Znając życie nawali w najmniej odpowiednim momencie. Heh.
Pawel Jaworski
Registered Member
OS

Sun Dec 07, 2014 5:51 pm
Ja korzystam z Rekonq i akurat z przywracaniem kart zawsze było ok.

Bookmarks