This forum has been archived. All content is frozen. Please use KDE Discuss instead.

KDE 5 Plasma-Next 5.1.2

Tags: None
(comma "," separated)
pekwm
Registered Member
OS

KDE 5 Plasma-Next 5.1.2

Wed Dec 17, 2014 12:21 pm
Witam od kilku tygodni mam zainstalowaną Plasme-Next, a dziś była aktualizacja do wersji 5.1.2. Dlatego mam takie pytania:
1 Jak ją zrestartować z konsoli lub jak to w Gnome3 wciskając[ctrl+f2>restart] bez restartu systemu, kiedyś w KDE4 stosowałem takie polecenia:
kbuildsycoca4
kquitapp plasma-desktop
kstart plasma-desktop
2 Czy można z konsoli sprawdzić jakimś poleceniem wersję plasma-next? Wiem że mogę wpisać pacman -Ss plasma-next, ale interesuje mnie takie polecenie wewnętrze jak to było w KDE4:
kde4-config --version
3 Nie mam teraz głosu w słuchawkach gdy je podłączę, mam zainstalowany kdemultimedia-kmix, pulseaudio, przeszukałem wszystkie opcje i przestawiałem i nadal w słuchawkach cisza. Moduły takie pokazuje:
cat /proc/asound/modules
0 snd_hda_intel
1 snd_hda_intel
lucas
Registered Member

Re: KDE 5 Plasma-Next 5.1.2

Wed Dec 24, 2014 10:27 am
Co do pierwszego to w krunner/konsoli wpisz
killall plasmashell
a potem
plasmashell
pekwm
Registered Member
OS

Re: KDE 5 Plasma-Next 5.1.2

Fri Dec 26, 2014 12:38 pm
Dzięki, z głosem też już sobie poradziłem, pomogła zmiana biosu. A czy ktoś jeszcze używa na desktopie tej wersji KDE 5?
Zastanawia mnie czy będzie osobny moduł konsoli i dolphina, na razie korzystam z pakietów 4.14.3-1. Bardzo dobrze działa na sterownikach otwartych ati, mam nadzieję że kolejne wersje przyniosą jeszcze więcej poprawek, ponieważ czasem firefox się zacina podczas przewijania strony.

Bookmarks