![]() Registered Member ![]()
|
Witam od kilku tygodni mam zainstalowaną Plasme-Next, a dziś była aktualizacja do wersji 5.1.2. Dlatego mam takie pytania:
1 Jak ją zrestartować z konsoli lub jak to w Gnome3 wciskając[ctrl+f2>restart] bez restartu systemu, kiedyś w KDE4 stosowałem takie polecenia: kbuildsycoca4 kquitapp plasma-desktop kstart plasma-desktop 2 Czy można z konsoli sprawdzić jakimś poleceniem wersję plasma-next? Wiem że mogę wpisać pacman -Ss plasma-next, ale interesuje mnie takie polecenie wewnętrze jak to było w KDE4: kde4-config --version 3 Nie mam teraz głosu w słuchawkach gdy je podłączę, mam zainstalowany kdemultimedia-kmix, pulseaudio, przeszukałem wszystkie opcje i przestawiałem i nadal w słuchawkach cisza. Moduły takie pokazuje: cat /proc/asound/modules 0 snd_hda_intel 1 snd_hda_intel |
|
Co do pierwszego to w krunner/konsoli wpisz
killall plasmashell a potem plasmashell |
|
Dzięki, z głosem też już sobie poradziłem, pomogła zmiana biosu. A czy ktoś jeszcze używa na desktopie tej wersji KDE 5?
Zastanawia mnie czy będzie osobny moduł konsoli i dolphina, na razie korzystam z pakietów 4.14.3-1. Bardzo dobrze działa na sterownikach otwartych ati, mam nadzieję że kolejne wersje przyniosą jeszcze więcej poprawek, ponieważ czasem firefox się zacina podczas przewijania strony. |
Registered users: bartoloni, Bing [Bot], Google [Bot], Sogou [Bot]