Registered Member
|
Witam.
Mam takie pytanie: czy możliwe jest uruchomienie efektów kwin, konkretnie chodzi mi o prezentację pulpitów za pomocą skrótu na panelu? Domyślnie można podpiąć efekty np. w/w prezentację pulpitów, albo np. widok otwartych okien do skrótu klawiszowego, albo do aktywnego rogu ekranu. Pozdrawiam Jurek |
Registered Member
|
Ustawienia systemowe - Skróty i gesty - Globalne skróty klawiszowe - Składnik KDE: KWin ... i tam poszukaj efektu, który cię interesuje. Nie ma tam ich wszystkich, wiele z nich posiada też możliwość dodania skrótu we własnych ustawieniach, dla prezentacji w postaci siatki pulpitu jest to Ctrl+F8 (poszukaj w Ustawienia systemowe - Efekty Pulpitu - Wszystkie efekty i ikona z kluczem obok nazwy efektu.
|
Registered Member
|
@ GregKoval
Dzięki za odpowiedz. Czyli oprócz skrótu klawiszowego lub "aktywnego rogu ekranu" nie ma możliwości uaktywnienia tych efektów? Trochę to dziwne, zważywszy że KDE dąży do maksymalizacji wygody i możliwości wyklikania wszystkiego. Skróty klawiszowe są o.k. , ale spróbujcie nauczyć np. starszą osobę kilku(kilkunastu) skrótów klawiszowych. O wiele lepiej sprawdziłaby się w tym przypadku ikonka, w którą można kliknąć, z tooltipem wyjaśniającym co dana rzecz robi. Albo aktywne narożniki ekranu. Są ok., ale nie są oczywiste. Na yotube można zobaczyć film, w którym starsza osoba nie radzi sobie z obsługą Win8, bo nie wie, że w rogach ekranu coś się znajduje. Może gdyby w narożnikach pojawiały by się małe, przezroczyste symbole w stylu słynnego "cashew" z KDE4, z małymi ikonkami funkcji, które są podpięte pod dany narożnik, to byłoby oczywiste, że coś się znajduje w narożniku. Najbardziej oczywiste i wygodne byłoby podpięcie danej funkcji pod ikonę np. na panelu. Niestety nie słyszałem o plazmoidzie, który by umożliwiał np. wyświetlenie wszystkich pulpitów i ich zawartości. Szkoda, że nie można sobie samemu utworzyć ikonki i podpiąć pod nią skrypt np. coś w stylu: kwin efekt - opcja1 ... -opcjaN |
Registered users: Bing [Bot], claydoh, Google [Bot], markhm, rblackwell, sethaaaa, Sogou [Bot], Yahoo [Bot]