Registered Member
|
Trudno będzie to opisać słowami dlatego umieszczę link do filmiku co lepiej zobrazuje problem:
Tak się zachowuje tacka np. przy transmisji live ze strony gdzie przerywa czasem dźwięk i adekwatnie do tego dźwięku tacka szaleje. http://videobam.com/rolfM oraz przykłady na amaroku i clementine (stop, start dźwięku porusza całą tackę) http://videobam.com/qEBdx Niby nic ale jednak taki problem jest bardzo irytujący tym bardziej, że jak tacka lata to niełatwo jest trafić w ikonky by coś zmienić. Wcześniej pisałem o tym problemie w komentarza na blogu kdefamily tak więc przypomnę tylko, że: Korzystam z Kubuntu 12.10 (KDE 4.9.2) i grafiki nVidia (karta gt m520) - dzieje się to przy sterownikach 310.xx jak i po zrobieniu downgrad'u do najnowszego stabilnego sterownika pobranego ze strony nvidia 304.60 również jest taki sam problem. Wątpie żeby było to coś związanego z grafiką. Niestety nie mam pojęcia gdzie może tkwić błąd, czy to w samym KDE czy może coś nie tak z gstreamer/phonon w końcu to przy uruchamianiu i zatrzymywaniu dźwięku się tak dzieje (jakby tacka się odświeżała). Prosiłbym o jakąś pomoc doświadczonych użytkowników, niestety ja taki nie jestem, tyle co jakieś podstawy znam. Jeżeli potrzebne będą jeszcze jakieś informacje - chętnie udzielę. Na kdefamily w komentarzach z tego co wyczytałem również inni mieli z tym styczność, ponoć w innych distro tego nie ma. Co byście polecali co działa i jest stabilne i ma w miarę świeże repo. [EDIT] Oczywiście distro tylko z KDE nie po to migrowałem z GNOME/Unity Pozdrawiam, Daniel. |
Registered Member
|
Na szybko proponowałbym spróbować zainstalować Veromix (http://kde-look.org/content/show.php?content=116676). To dobra alternatywa dla KMix. Oczywiście nie wykluczam że i tu pojawi się problem.
Nie napisałeś, czy problem występuje także z otwartymi sterownikami, czyli przed instalacją tych zamknietych. W ustawieniach systemowych spróbój zmienić ustawienia efektów pulpitu (zakładka: Zaawansowane, OpenGL lub XRender (natywny lub raster)). To na tyle przyszło mi do głowy - za mało danych. U mnie problem nie występuje na Kubuntu 12.10 inne distro niewiele w tym przypadku więc pomoże, to znaczy problem może wrócić po aktualizacji lub zainstalowaniu czegoś co jest w Kubuntu. |
Registered Member
|
Hmm, a tego to nie wiem bo odrazu instalowałem zamknięte.
Co do ustawień efektów pulpitu, zmieniłem z natywny na raster i dalej to samo. Więc spróbuje jeszcze z tym veromix'em. Czy inne distro nie pomoże? Ponoć na innych tego nie było (Chakra). Postaram się dalej z tym użerać zobaczymy co z tego wyjdzie. |
Registered Member
|
Tak więc z tego co zdołałem zrobić i zauważyć to nie ma tego problemu przy sterownika zamkniętych jak i otwartych w KDE 4.8.3 (instalowałem Fedora 17 oraz minta 13) więc chyba jednak coś w KDE.....
|
Registered Member
|
Mint 13 jest odpowiednikiem Kubuntu 12.04... Nie tu jednak szukałbym błędów.
Najpierw zrób kilka testów i odpowiedz na kilka pytań. Po pierwsze: jak instalowałeś Kubuntu (świeża instalacja, czy na Ubuntu)? Po drugie: uruchom system z liveCD i sprawdź czy też masz problemy ze skaczącą tacką. Teraz spróbujemy wyeliminować potencjalne przyczyny problemów, ale zanim to, wykonaj jeszcze w konsoli:
i ewentualnie jeszcze:
Teraz już eliminujemy potencjalne przyczyny błędów. 1. Być może to kwestia KMix. Spróbuj go ukryć. Wejdź w ustawienia KMix i nie każ mu się pojawiać w tacce systemowej. Teraz przetestuj. Jeśli nie będziesz mieć problemów po prostu zainstaluj Veromiksa i uruchom go.
a następnie dodaj go do tacki poprzez "Dodaj elementy interfejsu" w Cashew (Ikony pulpitu) w prawym górnym rogu; być może będziesz najpierw musiał odblokować elementy interfejsu (z menu). Veromix to w ogóle ciekawy widget, wg mnie lepszy od domyślnego KMiksa. 2. Być może to w istocie kwestia sterowników grafiki - najprościej sprawdzisz jw. uruchamiając system z livecd. 3. Być może jest to kwestia ustawień związanych z efektami pulpitu. Spróbuj je wyłączyć. Najprościej: Alt+Shift+F12 (jeśli niczego nie zmieniałeś), lub poprzez Ustawienia systemowe -> Efekty pulpitu. Na razie tyle mi przychodzi do głowy. Napisz, czy którekolwiek rozwiązanie coś dało. Być może, po niektórych będziesz musiał albo zrestartować komputer, albo przynajmniej sesję KDE. |
Registered Member
|
Powiem tak:
Jesteś Bogiem Tak więc przyczyną był/jest Kmix niestety. Jedynie problem jest z tym Veromix, bo zainstalowałem, tylko niestety raz mi przywiesił kompa, że się cała plazma zrestartowała, a po rozdzieleniu kanałów (bo korzystam z 5.1) i poruszeniem suwaka zamraża się cały interfejs KDE na jakieś parenaście sek :d..... szkoda, bo widzę, że jest bardziej zaawanosowany jeżeli chodzi o sterowanie niż Kmix..... no ale nie ważne. Ważne, że już wiadomo co powodowało błąd i nie irytuje mniej już skacząca tacka, a głośność i tak jak raz ustawie to potem korzystam z pokrętła głośników Dzięki jeszcze raz wielkie za pomoc! Choć nie rozwiązało to problemu Kmix - niestety nie wiem gdzie to się zgłasza aby zostalo naprawione w kolejnych wydaniach KDE. |
Registered Member
|
Nie wiem dlaczego, ale Veromix raz działa, a raz nie bardzo. Nie tak dawno (na 11 i na 12.04 pluł mi się, wyrzucał błędy plasmy itp.; druga instalacja i błędów nie było).
Możesz spróbować skorzystać z wersji dostępnej dla Debiana, możesz spróbować skompilować we własnym zakresie. Wersja debianowa jest tu: http://packages.debian.org/search?keywo ... ection=all (zdaje się, że dla Wheezy i Sida jest dokładnie ta sama wersja, ale spróbować nie zawadzi obu; ja zwykle zaczynam od Sida). Źródła masz tu: http://kde-apps.org/content/show.php/Ve ... ent=116676 a kiedyś poradnik kompilacji był u Grega na stronce. Czasem też warto poczekać na aktualizację KDE, a ta wyjdzie już za kilka dni (tzn. 4.9.3) i pewnie wkrótce będzie dostępna dla Kubuntu. Nb. bodaj w pre-proposed jest druga kompilacja 4.9.2. Tu instalujesz na własne ryzyko, bowiem niektóre rzeczy mogą pójść lepiej, inne gorzej. Osobiście mam i coś się pluje u mnie nepomuk, zatem sugerowałbym zachowanie ostrożności. Tak, czy inaczej - KMix nie ma prawa źle działać, zatem zgłoś błąd. Raczej na launchpadzie, bo wygląda to na jakiś błąd paczkowania. Zresztą jeśli błąd nie jest u nich, to niech sami to prześlą w odpowiednie ręce. Możesz też spróbować skompilować sobie KMiksa i zobaczyć czy taki nie będzie działać lepiej. Przyszło mi do głowy jeszcze, że być może jakiś błąd istnieje po stronie używanych przez Ciebie ikon w trayu. A przy okazji - pytałeś o inne dystrybucje z KDE. Osobiście poleciłbym jednak pozostanie na Kubuntu jeśli nie masz innych z nim problemów. To - z mojego doświadczenia - jedna z najlepszych dystrybucji z tym środowiskiem. Inne, których warto spróbować, to Fedora (ale tu jest trochę grzebaniny, by wszystko chodziło, czyli np. kodeki itp.), przy czym są dwie wersje z KDE, jedna "oficjalna" i jedna "KDE-spin". Poleciłbym chyba tę drugą. Można, mając sporo zasobów spróbować OpenSUSE, bo to, że mi się zawsze rozwalała wcześniej czy później nie oznacza, że u Ciebie tak będzie. Mając dość dobry komputer zasugerowałbym też Sabayona, bo oparty i w 100% zgodny z Gentoo. Jeśli wszystko chodzi - instalujesz z ich repo. Jeśli potrzebujesz czegoś innego, własnej kompilacji, to dokumentacja Gentoo jest jedną z najlepszych w sieci. I w zasadzie tyle, bo np. Chakra jest "niby-dobra". Wymaga bardzo specyficznego podejścia. Wciąż ją instaluję (bo pure-KDE nęci) i wciąż wysyłam do diabła, bo nie wszystko działa jakbym chciał (i nie chodzi mi o aplikacje gtk). Wszystkie ww wymienione są wybrane wg klucza: - zawsze świeże środowisko KDE, - jak najmniejsza ilość aplikacji nie opartych o KDE i Qt, - jak największa stabilność (i tu do Zuśki mam zastrzeżenia), - dobra dokumentacja systemowa (tzn. nie tylko dla KDE), - jak najmniejsze zaangażowanie w uruchomienie i konfigurację podstawowych elementów systemu (np. sieci itp.), choć nie jest to problemem, to nie lubię na to czasu tracić. A wracając po OT - fajnie, że przynajmniej w części działa lepiej. Teraz trzeba pomyśleć, by działało dobrze, bo - po prostu - ma działać. Możesz np. spróbować uruchomić KMix w terminalu w następujący sposób:
|
Registered Member
|
No nic, poczekam na nowsze wydania KDE, póki co takie rozwiązanie mi odpowiada, gdyż i tak nie korzystam z tej ikonki Kmixa. Tylko z poczatku do ustawień dźwięku i to na tyle - więc schowana może sobie siedzieć.
Co do ikon w trayu to raczej nic nie przeszkadza, bo z tym tez próbowałem i nic. Są standardowe jak przy uruchomieniu + moje (jeżeli włączone - amarok, pidgin - i to wszystko) Zostanę przy Kubuntu bo jednak najbardziej mi odpowiada i nie mam z nim na razie żadnych problemów prócz tego co opisałem. I jestem bardzo zadwolony z tego środowiska (wkońcu! - bo próbowałem już z parę razy podchodzić i zawsze wracałem do GNOME). Śmiem się nazywać początkujący mimo, że na Linuksie siedzę już od ponad 2 lat (zacząlem od ubuntu 10.04) jednak czas nie jest wyznacznikiem kto co umie. Jak widze niektorych wyjadaczy to ja jestem gdzieś na szarym końcu. Może się kiedy nauczę coś więcej o Linuksie bo cały czas za mną to chodzi. Niestety za dużo czasu nie mam jak na razie, a Linuks sluży mi głównie do pracy, rozrywki i podstawowych czynności i jak dla mnie jest wystarczający i jestem zadowolony z tego typu systemu. Pracuje mi się wygodniej niż na Windowsie!!. A przesiadłem się z GNOME na KDE ponieważ GNOME 3 mi nie odpowiada, ani forki MATE jak i CINNAMON. Unity - no własnie... jako powloka powiem, że mi pasuje i zostałbym gdyby nie ten compiz :/ (w aktualnej wersji rozwojowej, bo ten z serii 0.8.x był ok - w końcu korzystalem z niego na Ubu 10.04 i10.10 i chodził jak błyskawica). U mnie to średnio działa, responsywnośc systemu po czasie jest straszna, przycinają się animacje i ogólnie wszystko bardzo wolno chodzi i jest to na pewno przyczyną compiza, wkońcu Unity działa jako jego wtyczka. Może to i dobrze, bo w końcu się przekonałem do KDE i widzę raczej więcej plusów niż minusów. Z innymi dystybucjami też mialem styczność - jak Fedora i faktycznie jak pisałeś, trzeba tam jeszcze pogrzebać by wszystko działało (chociażby kodeki MP3 itp), jak i openSUSE - jednak oba jakoś nie przypadły mi do gustu. Wolę coś Debianopochodnego. A z kmix'em na razie nie będe tam grzebał bo jak pisałem, niektóre rzeczy mnie przerastają hehe - nie chce nic zepsuć Dzięki za zainteresowanie tematem wraz z szerokim opisem |
Registered Member
|
Mógłbyś rozwinąć temat albo bardziej wyjaśnić. Z tego co się orientuję Fedora z KDE wydawana jest właśnie jako spin Fedora KDE. Co to jest ta wersja KDE oficjalna? Doinstalowane KDE do Gnome-Shell czy jakieś inne cudo? |
Registered Member
|
Sorry, mea culpa. To dokładnie te same wersje. |
Registered Member
|
Problem już znany:
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=309045 Zostanie naprawiony w wersji 4.10 Jako rozwiązanie podają instalacje Kmix z GIT. Mógłby ktoś napisać intrukcje jak zainstalować z GIT, albo stworzyć paczkę .deb? Pozdrawiam |
Registered Member
|
Miałem ten sam problem, dziękuje za pomoc w rozwiązaniu problemu, pozdrawiam !
|
Registered users: bartoloni, Bing [Bot], Google [Bot], Sogou [Bot]