This forum has been archived. All content is frozen. Please use KDE Discuss instead.

Trzęsąca się tacka systemowa

Tags: None
(comma "," separated)
danielx
Registered Member

Trzęsąca się tacka systemowa

Tue Oct 30, 2012 1:22 pm
Trudno będzie to opisać słowami dlatego umieszczę link do filmiku co lepiej zobrazuje problem:

Tak się zachowuje tacka np. przy transmisji live ze strony gdzie przerywa czasem dźwięk i adekwatnie do tego dźwięku tacka szaleje.

http://videobam.com/rolfM

oraz przykłady na amaroku i clementine (stop, start dźwięku porusza całą tackę)

http://videobam.com/qEBdx

Niby nic ale jednak taki problem jest bardzo irytujący tym bardziej, że jak tacka lata to niełatwo jest trafić w ikonky by coś zmienić.

Wcześniej pisałem o tym problemie w komentarza na blogu kdefamily tak więc przypomnę tylko, że:

Korzystam z Kubuntu 12.10 (KDE 4.9.2) i grafiki nVidia (karta gt m520) - dzieje się to przy sterownikach 310.xx jak i po zrobieniu downgrad'u do najnowszego stabilnego sterownika pobranego ze strony nvidia 304.60 również jest taki sam problem. Wątpie żeby było to coś związanego z grafiką. Niestety nie mam pojęcia gdzie może tkwić błąd, czy to w samym KDE czy może coś nie tak z gstreamer/phonon w końcu to przy uruchamianiu i zatrzymywaniu dźwięku się tak dzieje (jakby tacka się odświeżała).

Prosiłbym o jakąś pomoc doświadczonych użytkowników, niestety ja taki nie jestem, tyle co jakieś podstawy znam. Jeżeli potrzebne będą jeszcze jakieś informacje - chętnie udzielę.

Na kdefamily w komentarzach z tego co wyczytałem również inni mieli z tym styczność, ponoć w innych distro tego nie ma. Co byście polecali co działa i jest stabilne i ma w miarę świeże repo.

[EDIT]
Oczywiście distro tylko z KDE nie po to migrowałem z GNOME/Unity ;)

Pozdrawiam,
Daniel.
GregKoval
Registered Member
OS

Re: Trzęsąca się tacka systemowa

Tue Oct 30, 2012 2:51 pm
Na szybko proponowałbym spróbować zainstalować Veromix (http://kde-look.org/content/show.php?content=116676). To dobra alternatywa dla KMix. Oczywiście nie wykluczam że i tu pojawi się problem.

Nie napisałeś, czy problem występuje także z otwartymi sterownikami, czyli przed instalacją tych zamknietych. W ustawieniach systemowych spróbój zmienić ustawienia efektów pulpitu (zakładka: Zaawansowane, OpenGL lub XRender (natywny lub raster)). To na tyle przyszło mi do głowy - za mało danych. U mnie problem nie występuje na Kubuntu 12.10 inne distro niewiele w tym przypadku więc pomoże, to znaczy problem może wrócić po aktualizacji lub zainstalowaniu czegoś co jest w Kubuntu.
danielx
Registered Member

Tue Oct 30, 2012 4:06 pm
Hmm, a tego to nie wiem bo odrazu instalowałem zamknięte.

Co do ustawień efektów pulpitu, zmieniłem z natywny na raster i dalej to samo. Więc spróbuje jeszcze z tym veromix'em.

Czy inne distro nie pomoże? Ponoć na innych tego nie było (Chakra). Postaram się dalej z tym użerać zobaczymy co z tego wyjdzie.
danielx
Registered Member

Wed Oct 31, 2012 8:24 am
Tak więc z tego co zdołałem zrobić i zauważyć to nie ma tego problemu przy sterownika zamkniętych jak i otwartych w KDE 4.8.3 (instalowałem Fedora 17 oraz minta 13) więc chyba jednak coś w KDE.....
pavbaranov
Registered Member
OS

Wed Oct 31, 2012 11:19 am
Mint 13 jest odpowiednikiem Kubuntu 12.04... Nie tu jednak szukałbym błędów.
Najpierw zrób kilka testów i odpowiedz na kilka pytań.
Po pierwsze: jak instalowałeś Kubuntu (świeża instalacja, czy na Ubuntu)?
Po drugie: uruchom system z liveCD i sprawdź czy też masz problemy ze skaczącą tacką.
Teraz spróbujemy wyeliminować potencjalne przyczyny problemów, ale zanim to, wykonaj jeszcze w konsoli:
Code: Select all
sudo apt-get -f install
sudo dpkg --configure -a

i ewentualnie jeszcze:
sudo apt-get install kubuntu-default-settings

Teraz już eliminujemy potencjalne przyczyny błędów.
1. Być może to kwestia KMix. Spróbuj go ukryć. Wejdź w ustawienia KMix i nie każ mu się pojawiać w tacce systemowej. Teraz przetestuj. Jeśli nie będziesz mieć problemów po prostu zainstaluj Veromiksa i uruchom go.
sudo apt-get install plasma-widget-veromix

a następnie dodaj go do tacki poprzez "Dodaj elementy interfejsu" w Cashew (Ikony pulpitu) w prawym górnym rogu; być może będziesz najpierw musiał odblokować elementy interfejsu (z menu).
Veromix to w ogóle ciekawy widget, wg mnie lepszy od domyślnego KMiksa.
2. Być może to w istocie kwestia sterowników grafiki - najprościej sprawdzisz jw. uruchamiając system z livecd.
3. Być może jest to kwestia ustawień związanych z efektami pulpitu. Spróbuj je wyłączyć. Najprościej: Alt+Shift+F12 (jeśli niczego nie zmieniałeś), lub poprzez Ustawienia systemowe -> Efekty pulpitu.

Na razie tyle mi przychodzi do głowy. Napisz, czy którekolwiek rozwiązanie coś dało. Być może, po niektórych będziesz musiał albo zrestartować komputer, albo przynajmniej sesję KDE.
danielx
Registered Member

Wed Oct 31, 2012 1:39 pm
Powiem tak:

Jesteś Bogiem :D

Tak więc przyczyną był/jest Kmix niestety.

Jedynie problem jest z tym Veromix, bo zainstalowałem, tylko niestety raz mi przywiesił kompa, że się cała plazma zrestartowała, a po rozdzieleniu kanałów (bo korzystam z 5.1) i poruszeniem suwaka zamraża się cały interfejs KDE na jakieś parenaście sek :d..... szkoda, bo widzę, że jest bardziej zaawanosowany jeżeli chodzi o sterowanie niż Kmix..... no ale nie ważne. Ważne, że już wiadomo co powodowało błąd i nie irytuje mniej już skacząca tacka, a głośność i tak jak raz ustawie to potem korzystam z pokrętła głośników ;)

Dzięki jeszcze raz wielkie za pomoc! Choć nie rozwiązało to problemu Kmix - niestety nie wiem gdzie to się zgłasza aby zostalo naprawione w kolejnych wydaniach KDE.
pavbaranov
Registered Member
OS

Wed Oct 31, 2012 2:02 pm
Nie wiem dlaczego, ale Veromix raz działa, a raz nie bardzo. Nie tak dawno (na 11 i na 12.04 pluł mi się, wyrzucał błędy plasmy itp.; druga instalacja i błędów nie było).
Możesz spróbować skorzystać z wersji dostępnej dla Debiana, możesz spróbować skompilować we własnym zakresie.
Wersja debianowa jest tu: http://packages.debian.org/search?keywo ... ection=all (zdaje się, że dla Wheezy i Sida jest dokładnie ta sama wersja, ale spróbować nie zawadzi obu; ja zwykle zaczynam od Sida).
Źródła masz tu: http://kde-apps.org/content/show.php/Ve ... ent=116676 a kiedyś poradnik kompilacji był u Grega na stronce.
Czasem też warto poczekać na aktualizację KDE, a ta wyjdzie już za kilka dni (tzn. 4.9.3) i pewnie wkrótce będzie dostępna dla Kubuntu. Nb. bodaj w pre-proposed jest druga kompilacja 4.9.2. Tu instalujesz na własne ryzyko, bowiem niektóre rzeczy mogą pójść lepiej, inne gorzej. Osobiście mam i coś się pluje u mnie nepomuk, zatem sugerowałbym zachowanie ostrożności.
Tak, czy inaczej - KMix nie ma prawa źle działać, zatem zgłoś błąd. Raczej na launchpadzie, bo wygląda to na jakiś błąd paczkowania. Zresztą jeśli błąd nie jest u nich, to niech sami to prześlą w odpowiednie ręce.
Możesz też spróbować skompilować sobie KMiksa i zobaczyć czy taki nie będzie działać lepiej.
Przyszło mi do głowy jeszcze, że być może jakiś błąd istnieje po stronie używanych przez Ciebie ikon w trayu.

A przy okazji - pytałeś o inne dystrybucje z KDE. Osobiście poleciłbym jednak pozostanie na Kubuntu jeśli nie masz innych z nim problemów. To - z mojego doświadczenia - jedna z najlepszych dystrybucji z tym środowiskiem. Inne, których warto spróbować, to Fedora (ale tu jest trochę grzebaniny, by wszystko chodziło, czyli np. kodeki itp.), przy czym są dwie wersje z KDE, jedna "oficjalna" i jedna "KDE-spin". Poleciłbym chyba tę drugą. Można, mając sporo zasobów spróbować OpenSUSE, bo to, że mi się zawsze rozwalała wcześniej czy później nie oznacza, że u Ciebie tak będzie. Mając dość dobry komputer zasugerowałbym też Sabayona, bo oparty i w 100% zgodny z Gentoo. Jeśli wszystko chodzi - instalujesz z ich repo. Jeśli potrzebujesz czegoś innego, własnej kompilacji, to dokumentacja Gentoo jest jedną z najlepszych w sieci. I w zasadzie tyle, bo np. Chakra jest "niby-dobra". Wymaga bardzo specyficznego podejścia. Wciąż ją instaluję (bo pure-KDE nęci) i wciąż wysyłam do diabła, bo nie wszystko działa jakbym chciał (i nie chodzi mi o aplikacje gtk). Wszystkie ww wymienione są wybrane wg klucza:
- zawsze świeże środowisko KDE,
- jak najmniejsza ilość aplikacji nie opartych o KDE i Qt,
- jak największa stabilność (i tu do Zuśki mam zastrzeżenia),
- dobra dokumentacja systemowa (tzn. nie tylko dla KDE),
- jak najmniejsze zaangażowanie w uruchomienie i konfigurację podstawowych elementów systemu (np. sieci itp.), choć nie jest to problemem, to nie lubię na to czasu tracić.

A wracając po OT - fajnie, że przynajmniej w części działa lepiej. Teraz trzeba pomyśleć, by działało dobrze, bo - po prostu - ma działać. Możesz np. spróbować uruchomić KMix w terminalu w następujący sposób:
kmix --graphicssystem <system>
gdzie <system> przybiera wartość albo raster albo opengl. Wybróbuj obie - może któraś będzie działać bez błędów.
danielx
Registered Member

Wed Oct 31, 2012 3:02 pm
No nic, poczekam na nowsze wydania KDE, póki co takie rozwiązanie mi odpowiada, gdyż i tak nie korzystam z tej ikonki Kmixa. Tylko z poczatku do ustawień dźwięku i to na tyle - więc schowana może sobie siedzieć.

Co do ikon w trayu to raczej nic nie przeszkadza, bo z tym tez próbowałem i nic. Są standardowe jak przy uruchomieniu + moje (jeżeli włączone - amarok, pidgin - i to wszystko)

Zostanę przy Kubuntu bo jednak najbardziej mi odpowiada i nie mam z nim na razie żadnych problemów prócz tego co opisałem. I jestem bardzo zadwolony z tego środowiska (wkońcu! - bo próbowałem już z parę razy podchodzić i zawsze wracałem do GNOME). Śmiem się nazywać początkujący mimo, że na Linuksie siedzę już od ponad 2 lat (zacząlem od ubuntu 10.04) jednak czas nie jest wyznacznikiem kto co umie. Jak widze niektorych wyjadaczy to ja jestem gdzieś na szarym końcu. Może się kiedy nauczę coś więcej o Linuksie bo cały czas za mną to chodzi. Niestety za dużo czasu nie mam jak na razie, a Linuks sluży mi głównie do pracy, rozrywki i podstawowych czynności i jak dla mnie jest wystarczający i jestem zadowolony z tego typu systemu. Pracuje mi się wygodniej niż na Windowsie!!.

A przesiadłem się z GNOME na KDE ponieważ GNOME 3 mi nie odpowiada, ani forki MATE jak i CINNAMON. Unity - no własnie... jako powloka powiem, że mi pasuje i zostałbym gdyby nie ten compiz :/ (w aktualnej wersji rozwojowej, bo ten z serii 0.8.x był ok - w końcu korzystalem z niego na Ubu 10.04 i10.10 i chodził jak błyskawica). U mnie to średnio działa, responsywnośc systemu po czasie jest straszna, przycinają się animacje i ogólnie wszystko bardzo wolno chodzi i jest to na pewno przyczyną compiza, wkońcu Unity działa jako jego wtyczka.

Może to i dobrze, bo w końcu się przekonałem do KDE i widzę raczej więcej plusów niż minusów.

Z innymi dystybucjami też mialem styczność - jak Fedora i faktycznie jak pisałeś, trzeba tam jeszcze pogrzebać by wszystko działało (chociażby kodeki MP3 itp), jak i openSUSE - jednak oba jakoś nie przypadły mi do gustu. Wolę coś Debianopochodnego.

A z kmix'em na razie nie będe tam grzebał bo jak pisałem, niektóre rzeczy mnie przerastają hehe - nie chce nic zepsuć :P

Dzięki za zainteresowanie tematem wraz z szerokim opisem ;)
witchm
Registered Member
OS

Wed Oct 31, 2012 11:00 pm
pavbaranov wrote:...przy czym są dwie wersje z KDE, jedna "oficjalna" i jedna "KDE-spin"...

Mógłbyś rozwinąć temat albo bardziej wyjaśnić. Z tego co się orientuję Fedora z KDE wydawana jest właśnie jako spin Fedora KDE. Co to jest ta wersja KDE oficjalna? Doinstalowane KDE do Gnome-Shell czy jakieś inne cudo?
pavbaranov
Registered Member
OS

Fri Nov 02, 2012 3:53 pm
witchm wrote:
pavbaranov wrote:...przy czym są dwie wersje z KDE, jedna "oficjalna" i jedna "KDE-spin"...

Mógłbyś rozwinąć temat albo bardziej wyjaśnić. Z tego co się orientuję Fedora z KDE wydawana jest właśnie jako spin Fedora KDE. Co to jest ta wersja KDE oficjalna? Doinstalowane KDE do Gnome-Shell czy jakieś inne cudo?

Sorry, mea culpa. To dokładnie te same wersje.
Coman
Registered Member

Mon Nov 05, 2012 10:22 pm
Problem już znany:
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=309045
Zostanie naprawiony w wersji 4.10
Jako rozwiązanie podają instalacje Kmix z GIT.
Mógłby ktoś napisać intrukcje jak zainstalować z GIT, albo stworzyć paczkę .deb?
Pozdrawiam
kaszap
Registered Member

Mon Oct 06, 2014 12:27 pm
Miałem ten sam problem, dziękuje za pomoc w rozwiązaniu problemu, pozdrawiam !

Bookmarks