Registered Member
|
Cześć. Mam problem z menadźerem okien Dolphin pod KDE 4.9.2. Mianowicie po wypakowaniu jakichś plików Dolphin ich nie pokazuje mimo że są już wypakowane. Pomaga jedynie zamknąć Dolphin i uruchomić ponownie, wtedy już dany rozpakowany plik jest widoczny. Dolphin jest w wersji kdebase-dolphin 4.9.2-1 system to Arch.
To jakiś błąd Dolphina czy winna jest dystrybucja? A dodam jeszcze że takie błędy z Dolphinem mam od wersji KDE 4.7, jedynie któraś wersja KDE 4.8.X to naprawiła , ale od wersji 4.9 ponownie jest ten błąd. Czekałem na aktualizację, gdyż jestem dość cierpliwy. Ale to już jest irytujące, przez taki długi okres czasu i po tylu wydaniach KDE. |
Registered Member
|
Sprawdziłem na Kubuntu 12.10/KDE 4.9.2 - po rozpakowaniu pliki się nie pojawiają. Nie trzeba jednak zamykać i otwierać, a odświeżyć widok, czyli wcisnąć F5.
|
Registered Member
|
Dzięki za odpowiedź, bynajmniej wiem ze to nie jest wina danej dystrybucji. Więc inne osoby też tak mają, niedawno po tylu latach poprawili przewlekły błąd z niemożnością usuwania niektórych plików pod dolphinem. Gdzie inne menadżery plików radziły sobie z usuwaniem bez problemu. Dlatego musiałem mieć zawsze awaryjnie zainstalowany thunar lub nautilus do usunięcia tych plików. No nic czekam na poprawki w KDE 4.10, dzięki.
|
Registered Member
|
Zainstaluj sobie - dodatkowo - Krusadera. Natywny w KDE i o dość sporych możliwościach. Trzeba tylko lubić podejście jak z Norton Commandera, czy Midnight (w linuksach). Jest też co najmniej kilka innych, głównie natywnych Qt (tzn. nie wymagających w ogóle KDE) menedżerów.
Wersja Krusadera w Kubuntu ma błąd uniemożliwiający mu podglądnięcie spakowanych archiwów; jak jest w Archu - nie wiem. Dość prosto się jednak kompiluje i wówczas już błędu tego nie ma. |
Registered Member
|
Mam go również zainstalowanego obok dolphina jak i thunar. Ale wtedy co nie mogłem usuwać tych plików, nie działało to właśnie w dolphin, krusader i pcmanfm. Nautilus i thunar sobie z tym radziły. Mimo to najbardziej odpowiada mi Dolphin i przy nim chcę zostać po mimo tego, że czasem nie działa tak jak trzeba. Dlatego czekam na kolejne aktualizację, może wreszcie będzie działał tak jak powinien.
|
Registered Member
|
Spróbuj Dolphina w wersji 4.9.3. Nie wiem jak w Archu (choć powinno być tak samo), ale w Kubuntu wspomniana wersja widzi już rozpakowane pliki i katalogi bez odświeżania widoku.
|
Registered users: Bing [Bot], claydoh, Google [Bot], markhm, rblackwell, sethaaaa, Sogou [Bot], Yahoo [Bot]