This forum has been archived. All content is frozen. Please use KDE Discuss instead.

Dolphin nie widzi wypakowanych plików

Tags: None
(comma "," separated)
delfin
Registered Member
OS
Cześć. Mam problem z menadźerem okien Dolphin pod KDE 4.9.2. Mianowicie po wypakowaniu jakichś plików Dolphin ich nie pokazuje mimo że są już wypakowane. Pomaga jedynie zamknąć Dolphin i uruchomić ponownie, wtedy już dany rozpakowany plik jest widoczny. Dolphin jest w wersji kdebase-dolphin 4.9.2-1 system to Arch.
To jakiś błąd Dolphina czy winna jest dystrybucja? A dodam jeszcze że takie błędy z Dolphinem mam od wersji KDE 4.7, jedynie któraś wersja KDE 4.8.X to naprawiła , ale od wersji 4.9 ponownie jest ten błąd. Czekałem na aktualizację, gdyż jestem dość cierpliwy. Ale to już jest irytujące, przez taki długi okres czasu i po tylu wydaniach KDE.
pavbaranov
Registered Member
OS
Sprawdziłem na Kubuntu 12.10/KDE 4.9.2 - po rozpakowaniu pliki się nie pojawiają. Nie trzeba jednak zamykać i otwierać, a odświeżyć widok, czyli wcisnąć F5.
delfin
Registered Member
OS
Dzięki za odpowiedź, bynajmniej wiem ze to nie jest wina danej dystrybucji. Więc inne osoby też tak mają, niedawno po tylu latach poprawili przewlekły błąd z niemożnością usuwania niektórych plików pod dolphinem. Gdzie inne menadżery plików radziły sobie z usuwaniem bez problemu. Dlatego musiałem mieć zawsze awaryjnie zainstalowany thunar lub nautilus do usunięcia tych plików. No nic czekam na poprawki w KDE 4.10, dzięki.
pavbaranov
Registered Member
OS
Zainstaluj sobie - dodatkowo - Krusadera. Natywny w KDE i o dość sporych możliwościach. Trzeba tylko lubić podejście jak z Norton Commandera, czy Midnight (w linuksach). Jest też co najmniej kilka innych, głównie natywnych Qt (tzn. nie wymagających w ogóle KDE) menedżerów.
Wersja Krusadera w Kubuntu ma błąd uniemożliwiający mu podglądnięcie spakowanych archiwów; jak jest w Archu - nie wiem. Dość prosto się jednak kompiluje i wówczas już błędu tego nie ma.
delfin
Registered Member
OS
Mam go również zainstalowanego obok dolphina jak i thunar. Ale wtedy co nie mogłem usuwać tych plików, nie działało to właśnie w dolphin, krusader i pcmanfm. Nautilus i thunar sobie z tym radziły. Mimo to najbardziej odpowiada mi Dolphin i przy nim chcę zostać po mimo tego, że czasem nie działa tak jak trzeba. Dlatego czekam na kolejne aktualizację, może wreszcie będzie działał tak jak powinien.
pavbaranov
Registered Member
OS
Spróbuj Dolphina w wersji 4.9.3. Nie wiem jak w Archu (choć powinno być tak samo), ale w Kubuntu wspomniana wersja widzi już rozpakowane pliki i katalogi bez odświeżania widoku.

Bookmarks