Registered Member
|
Witam,
od niedawna jestem użytkownikiem CentOS 6.3 oraz standardowego dla tej dystrybucji KDE 4.3.4. Laptop (FS Esprimo V5555) jest wyposażony w dość mierną kartę graficzną SIS. Sprzęt jest prawdopodobnie uszkodzony i instalacja była dość karkołomna, teraz działa stabilnie tyle, że z uruchomieniem praktycznie zawsze są problemy, ale po uruchomieniu działa stabilnie. Chciałbym teraz zaktualizować KDE do jakiejś współczesnej wersji i teraz pytanko, jak to zrobić?? Poszukałem już recepty na: - aktualizację do wersji 4.8 lub 4.10, (jakieś proste - yum install) - zamianę CentOS na Fedorę - aktualizację poprzez repozytoria testowe niestety nie znalazłem instrukcji, z którą bym sobie poradził, mogę prosić o poradę w tej kwestii?? |
Registered Member
|
Cóż, wybrałeś sobie (w zasadzie to po co?) dystrybucję klasy Enterprise (czyli głównie dla firm itp., gdzie jest istotna ponadprzeciętna stabilność systemu i gdzie tę cechę przedkłada się nad każdą inną, zatem cierp W CentOS - jeśli ktoś się nie pokusił o nową wersję w jakimś dodatkowym repozytorium - KDE w nowszej wersji pojawi się wówczas, gdy pojawi się ono w RHEL, a i tak prawdopodobnie będzie to również jakaś starsza (i to sporo, skoro w wydanym w połowie ubiegłego roku RHEL 6.3 jest KDE 4.3.4, czyli wersja, która została wypuszczona na początku sierpnia 2009) - w stosunku do oficjalnych wydań KDE.
Niektórzy w takich sytuacjach próbują zbudować nowsze KDE z RPMSów Fedory. Czy się jednak uda - bóg jedyny raczy wiedzieć. W repozytoriach testowych CentOSa nie ma i pewnie długo jeszcze nie będzie KDE 4.8, a co dopiero mówić o KDE 4.10. Zmiana CentOSa na Fedorę? Cóż, odpowiedz sobie na pytanie dlaczego instalowałeś tej klasy linuksa, bowiem pomimo pewnych podobieństw, te dystrybucje mają kompletnie różne przeznaczenie. Jeśli zatem wybór CentOSa był świadomy i był Ci potrzebny tego typu system operacyjny (w co - biorąc pod uwagę na czym go używasz - wątpię; chyba, że to wymóg jakiejś korporacji, w której pracujesz), to Fedora Ci CentOSa nie zastąpi. Jeśli wybór był przypadkowy i potrzebujesz po prostu linuksa na desktopa, to... do wyboru do koloru: Fedora i dystrybucje na niej oparte (jest tego sporo, niekiedy nawet działające lepiej od niej samej), inne dystrybucje oparte o rpm (choć instalacja nie będzie się odbywać przez yuma, tylko za pomocą innego menedżera; tu masz np. OpenSUSE, Mageię, PCLinuxOS), lub nie oparte o rpm. Generalnie zwykle najnowsze wersje KDE są w OpenSUSE oraz w Fedorze. Jeśli używasz KDE, to OpenSUSE uchodzi za system w większym stopniu związany z tym środowiskiem od Fedory (Fedora główne opiera się o Red Hat, a to jest firma, która wspiera głównie Gnome /obecnie 3/, SUSE to Novell, który w większym stopniu zainteresowany jest rozwojem KDE). |
Registered users: Bing [Bot], claydoh, Google [Bot], markhm, rblackwell, sethaaaa, Sogou [Bot], Yahoo [Bot]