This forum has been archived. All content is frozen. Please use KDE Discuss instead.

Czcionka w KDE

Tags: None
(comma "," separated)
pavbaranov
Registered Member
OS

Re: Czcionka w KDE

Sun May 12, 2013 1:52 pm
Chodzi Ci o KCalc? Nie ma. W Chakrze również. Pewnie w żadnej dystrybucji, bowiem tej funkcjonalności nie ma zdaje się kod z kde.org.
Nie wiem natomiast do kogo odnosi się informacja o zmianie czcionki. Jeśli do mnie, to zupełnie nie o to mi chodziło, a o to, że czcionki z Ken Type, nawet jeśli kupię (np. by wykorzystać np. w logotypie papieru firmowego itp.) nie mogę dać np. jakiemuś grafikowi, by mi z niej zrobił projekt... :)
santi2
Registered Member
OS

Sun May 12, 2013 2:55 pm
Jednak jest ale trzeba włączyć tryb zaawansowany i kliknąć Shift - tak wiem co za to tak zrobił, to nie logiczne to pierwiastek powinien być zamiast tego AC.

Wracając do czcionek było to do każdego kto narzeka na daną czcionkę, na jej topografię, naprawdę narzekać potrafimy a zmieniać nam się nie chce. Wiem że czcionki z polskimi znakami wyglądają czasem dziwnie, ale cóż lepsze to niż cyrlica.
pavbaranov
Registered Member
OS

Sun May 12, 2013 5:31 pm
Ano fakt. Z shiftem działa.

Jeśli chodzi o czcionki, to może ktoś sobie coś tutaj: http://www.glukfonts.pl/fonts.php?l=pl znajdzie i nie będzie narzekać. Robione przez Polaka, niektóre dość ciekawe w kroju (sam kilku używam).

A fakt, narzekaczy spora ilość. Pamiętam jak wyglądały pierwsze pliterki w czasach kiedy królował TAG, czy WordPerfect (np. na drukarkach igłowych w trybie tekstowym - ktoś jeszcze w ogóle pamięta?)...
witchm
Registered Member
OS

Mon May 13, 2013 6:13 am
Narzekaczy spora ilość.

Przecież po to ten wątek został założony, by omówić wygląd fontów w KDE. Przedstawiam tylko MOJE zdanie i nikt z nim nie musi się zgadzać. Pokazuję co wg. MNIE jest do poprawy. Nie znam się na zgłaszaniu błędów, natomiast sam Santi w w swoim poście pisze, że po owocnej współpracy zgłosi/zaproponuje zmiany w brain KDE. Rozumiem, że dotyczy to wszystkich wniosków (wspólnie zaakceptowanych?), które pojawią się podczas tej wymiany zdań. Z tego co czytam w tym wątku to wg. niektórych najlepiej zostawić jak jest bo jest - wg. mnie nie tędy droga. Co do samych fontów, tak już mam, że zwracam na ich wygląd baczną uwagę i "bolą me oczy" takie babole :). i najważniejsze, proszę nie odbierać tej wypowiedzi jako ataku, na którąkolwiek osobę biorącą udział w tym wątku.
pavbaranov
Registered Member
OS

Mon May 13, 2013 9:28 am
Cóż, sam santi2 napisał:
Chodzi mi o wygładzanie czcionek, chcę zobaczyć screeny i porównać jak to działa i w jakiej dystrybucji działa to najlepiej. Tak by to rozwiązanie zaproponować w brain KDE by domyślnie KDE miało najlepsze ustawienia czcionek, gdyż są z tym u niektórych problemy.

Nie chodzi mu zatem o żadne kroje fontów i ich jakość. Zgłoszenie zresztą tego do kde.org nie miałoby sensu, gdyż - jeśli się nie mylę - przez KDE (a w zasadzie pod ich "patronatem") rozwijana jest jedynie czcionka Oxygen. Pozostałe ttfy są produktami różnych grup, czy organizacji.
Twoje wypowiedzi nie tyle dotyczą natomiast rozpoczętego tematu, co jakości fontów. Stąd też jest to nic nie znaczące narzekanie. Jeśli - jak się już zdążyłeś wypowiedzieć - masz np. uwagi do dejavu - to możesz (i wszyscy będą Ci to mieli za dobre) - zgłosić uwagi na bugzilli, bowiem to jest właściwe miejsce: http://dejavu-fonts.org/wiki/Main_Page
KDE.org i ich deweloperzy mogą natomiast wprowadzać ulepszenia dotyczące nie wyglądu, a samego wyświetlania czcionek (chyba, że dotyczy to czcionki oxygen).
santi2
Registered Member
OS

Mon May 13, 2013 7:25 pm
Nie dyskutujemy o krojach fontów, ale jest to po części związane z tematem - czcionki, więc może być ,choć to trochę odbiega od tematu - wygładzanie czcionek, ustawienia czcionek. Ty masz prawo narzekać a ja mam prawo narzekać na narzekanie heh. Nie będę nikogo linczować za odchylenie od tematu - czcionka to czcionka, kwestia ogonków to raczej kwestia gustu niż coś związanego z wyświetlaniem czcionek pod KDE, mi to obojętne, korzystam z czcionki oxygen która jest świetna. Zobacz to http://www.google.com/fonts/ a może znajdziesz odpowiednią czcionkę. i

Jeśli naprawdę ci na tym zależy wystosuję to zapytanie do twórców tej czcionki. na ich ircu rc://irc.freenode.org/dejavu
pavbaranov
Registered Member
OS

Tue May 14, 2013 7:59 am
Swoją drogą, czy ktoś z Was wykorzystuje dla elementów interfejsu tzw. czcionek ekranowych (a nie ttf) lub korzysta z czcionek otf? Jakieś wrażenia?
witchm
Registered Member
OS

Tue May 14, 2013 9:03 pm
santi2 wrote:Nie dyskutujemy o krojach fontów, ale jest to po części związane z tematem - czcionki, więc może być ,choć to trochę odbiega od tematu - wygładzanie czcionek, ustawienia czcionek. Ty masz prawo narzekać a ja mam prawo narzekać na narzekanie heh. Nie będę nikogo linczować za odchylenie od tematu - czcionka to czcionka, kwestia ogonków to raczej kwestia gustu niż coś związanego z wyświetlaniem czcionek pod KDE, mi to obojętne, korzystam z czcionki oxygen która jest świetna. Zobacz to http://www.google.com/fonts/ a może znajdziesz odpowiednią czcionkę. i

Jeśli naprawdę ci na tym zależy wystosuję to zapytanie do twórców tej czcionki. na ich ircu rc://irc.freenode.org/dejavu

Jeżeli to nie będzie problem, to bardzo proszę. Przygotowałem podgląd, mam nadzieję, że będzie pomocny.

Image
santi2
Registered Member
OS

Fri May 17, 2013 8:30 am
Ok, zajmę się tym jak tylko znajdę czas i dam odpowiedź na forum, ps za tą ą to chyba gości uduszę.
Tak powinno być :
Image

Czcionki otf
witchm
Registered Member
OS

Sat May 18, 2013 8:55 pm
Dzięki santi2. Czekam w takim razie na informację.
pavbaranov
Registered Member
OS

Tue Aug 06, 2013 2:56 pm
No dobra... Samego mnie to dopadło i nie bardzo już mam pomysł, co z fantem zrobić.
Większość stron opartych o phpBB wygląda szkaradnie jeśli chodzi o "nagłówki". Wszystko, co jest pisane w treści postów wygląda dobrze, to co stanowi "tytuł" czegoś (np. "Quick Reply", czy "Who is online" poniżej) wygląda ohydnie (dotyczy to wszystkich czcionek w kolorze niebieskim, czy błękitnym na tym forum). Czcionki są kompletnie poszarpane. Wszelkie krzywe składają się ze "schodków". Kiedyś tego nie miałem, po jakiejś dziwnej i nieudanej zresztą aktualizacji i po przywróceniu systemu do działania - pojawiły się.
Działa fatalnie przy niemal wszelkich ustawieniach fontów (zresztą tutaj, na tym forum, to nie ma znaczenia, skoro czcionka jest dostarczana wraz ze stroną).
Czcionki działają wadliwie wyłącznie na stronach www. W programach jest wszystko ok. Podobnie np. na stronie Chakry, gdzie np. podtytuły są zdecydowanie za cienkie robiąc wrażenie cieniowanej czcionki (którą nie są).
Gdzie można "pogrzebać", by to zmienić?

System: Chakra Benz, aktualizacja bieżąca + testing + KDE 4.11.RC2 (4.10.97).
Przeglądarki: Rekonq 2.3.2; QupZilla 1.5.0 (kompilacja 567d6c74f4), FF22, Konqueror, przy czym, najlepiej jest na FF, nieco lepiej na QupZilli, najgorzej w Rekonq.
Ustawienia czcionek w poszczególnych przeglądarkach wydaje mi się, że nie mają znaczenia, bo są różne. Ustawienia w KDE są takie (systemsettings):
Wygląd programów -> Czcionki i wszędzie ustawiona Droid Sans 9, za wyjątkiem "mała", tu jest 7 i "stała szerokość" gdzie jest Consolas 10. Nie wydaje mi się, by rodzaj czcionki miał tu znaczenie, gdyż wypróbowałem już Oxygena, czcionki MS, Open Sans, DejaVu i pewnie jeszcze kilka innych.
Ustawienia antyaliasingu: Włączone, przy czym obecnie w "konfiguracja" antyaliasingu brak jest jakichkolwiek ustawień (choć bywały i nic to nie powodowało).
santi2
Registered Member
OS

Thu Nov 21, 2013 7:54 am
Spróbuj użyć tego narzędzia co jest w najnowszym opensuse zainstaluj Freetype 2.5, może to pomoże, czy jest to w repo chakry nie wiem nie korzystam.
pavbaranov
Registered Member
OS

Fri Dec 20, 2013 7:10 pm
@Santi - Problem już dawno rozwiązany, a obecnie... nie używam Chakry, tylko Manjaro (nieco pomieszane z Archem, zatem... ManjArch ;) ).

Bookmarks