This forum has been archived. All content is frozen. Please use KDE Discuss instead.

Rozwiązanie dla błędu GStreamer w Minitube

Tags: None
(comma "," separated)
pavbaranov
Registered Member
OS
Ostatnio, w niektórych systemach (np. Chakra) są problemy z działaniem niektórych aplikacji multimedialnych takich jak np. Minitube. Dotyczy to - prawdopodobnie - paczki gstreamer0.10-bad-plugins (lub o zbliżonej nazwie, zależnie od dystrybucji). Błąd objawia się w różny sposób - ja zauważyłem dwa. Albo program przy próbie odtwarzania wyłącza się, albo odtwarza wyłącznie ścieżkę dźwiękową. Co ciekawe, w niektórych dystrybucjach wersja 0.10.23 plugina przywróciła możliwość korzystania z tych aplikacji, a w innych nie. Gdzieniegdzie pojawiają się także inne rozwiązania (zaimplementowane jednak w tej wersji paczki), gdzieniegdzie twierdzi, że to w ogóle nie jest błąd gstreamera.
Najlepszym rozwiązaniem jest instalacja któregoś z pozostałych backendów phonona (czyli vlc bądź mplayer lub obu) i wybranie go jako podstawowego w ustawieniach dźwięku (Phonon) w SystemSettings.
santi2
Registered Member
OS
Ja korzystam z vlc i smplayera i problemów nie mam. Chakra ma to do siebie ze ma dość szybko nowe pakiety, więc musisz poczekać na łatkę, na pewno ktoś ją teraz pisze bo mu anime nie poszło heh
pavbaranov
Registered Member
OS
Problem nie dotyczy wyłącznie Chakry. Pojawia się i znika w różnych dystrybucjach (Ubuntu, Arch, Fedora...); zdaje się również, że istnieje niezależnie od środowiska graficznego. Co dziwne, w niektórych dystrybucjach, problem przestał istnieć po wydaniu nowej wersji plugina bad gstreamera (v.23). W Chakrze, pomimo tego, że jest on w tej samej wersji - w dalszym ciągu problem istnieje. Stąd też opcja z backendem vlc lub mplayer, które rozwiązują problem. Inna sprawa, że nowy plugin jedynie "oszukuje" błąd, a nie naprawia go. Na forach związanych z gstreamerem (i nie tylko), wskazuje się również, że nie jest to błąd samego gstreamera, ale zaszyty gdzieś głębiej. Fakt jednak, że występuje właśnie przy użyciu tego backendu Phonona.
santi2
Registered Member
OS
Myślę że nowej wersji KDE rozwiążą ten problem z dźwiękiem, coś tam piszą, był jakiś wpis na kdeplanet na ten temat.
pavbaranov
Registered Member
OS
Kiedy zdaje się, że to nie jest wyłącznie problem w KDE, bowiem jak wynika z opisu błędu #973014 na launchpadzie, problem dotyczy oprócz aplikacji Qt takich jak Minitube, Musictube, także typowo gtk+ jak totem, totem-mozilla, banshee, gnome-sushi and transmageddon. Skądinąd, wynika także, że chodzi tu o jakąś wadliwość dotyczącą h264 i jego dekodowania przez gstreamera.
santi2
Registered Member
OS
Ale jak KDE ogarnie własny system multimediów to nie będzie z tym problemów.

Bookmarks