Registered Member
|
Witam.
nie znalazłem nigdzie jak zrobić przeźroczyste tło okna w moim kubuntu 13.04. Tak jak w obrazku niżej. efekt podobny pojawia się gdy przesuwam okno, a ja chcę żeby przeźroczystość była stale i najlepiej z rozmyciem tła. Efekt jaki chcę uzyskać jest idealny wtedy gdy dowiązuję jakiś katalog do pulpitu - wtedy jego zawartość rozwijam "lupką" i pojawiają się ikony na jasnym przeźroczystym tle z rozmyciem tła . Poprostu tak jak w MSW7. |
Registered Member
|
Musisz użyć jakiegoś tematu, który daje taki efekt. Jednym z nich jest np. oxygen-transparent, który jest dla Kubuntu dostępny w którymś PPA lub tu: http://kde-look.org/content/show.php/ox ... ent=127752 Możesz też przeglądnąć kde-look.org w poszukiwaniu tematu, który będzie najczęściej określony jako cośtam-transparent itp. Np. niedawno pojawił się QtCurve Mac OS X transparent theme: http://kde-look.org/content/show.php/Qt ... ent=158584 Tu będziesz, prawdopodobnie, musiał sobie jeszcze doinstalować qtcurve. Potem już po prostu ustawienie tego tematu w systemservice.
|
Registered Member
|
potem w opcjach wyglądu wchodzisz do Ustawienia systemowe - Wygląd programów - Style - I wybierasz z list po prawej w Styl interfejsu QtCurve i dajesz zapisz. A potem Ustawienia systemowe - Wygląd programów - Style - obok rozwijanej listy Klikasz Konfiguruj, Masz tam opcje importuj i w niej wskazujesz archiwum z pobranym z kde-look motywem a potem ustawiasz dekoracje okna na qtcurve. To tak na szybko |
Registered Member
|
@santi2 - Jedno trzeba dodać - opis dotyczy stylu QtCurve. Nie wszystkie na KDE-Look są stylami QtCurve.
|
Registered Member
|
UFF!!
od lat ciężko mi idzie z konsolą... 1.zainstalowałem "oxygen-transparent" i jest kierunek właściwy ale to nie to. tak jak widać na zdjęciu tylko część okna jest transparentna. 2. z QtCurve jest problem: "
3. Więc szarpnąłem się na instalację według tego opisu: http://www.maketecheasier.com/install-qtcurve-in-kde/2010/03/29 jakąś paczkę 5MB pobrał ale finał jest taki:
Czy problem z QtCurve wiąże się z komentarzem @pavbaranov'a "Nie wszystkie na KDE-Look są stylami QtCurve" Ale co to znaczy? |
Registered Member
|
1. Z tego co pamiętam, bo nie używam - oxygen-transparent ma opcje konfiguracyjne. Trzeba sobie poustawiać odpowiednie elementy wg gustu.
2. Cóż... W Kubuntu jest takie coś jak Muon. Dość dobry menedżer pakietów. Trzeba go otworzyć i poszukać odpowiedniej paczki. Jedna z paczek dostarczających QtCurve nazywa się... qtcurve: http://packages.ubuntu.com/search?keywo ... ection=all - zainstalować (nawet w linku, który podałeś jest jak byk napisane, że instalujesz taką paczkę), a potem dodać odpowiedni temat z kde-look i/lub jeszcze pozmieniać sobie to co potrzebne w ustawieniach tego silnika. 3. W KDE istnieje możliwość posiadania więcej niż jednego silnika odpowiadającego za dekoracje. Natywny, to bodaj KWin, ale oprócz niego można mieć Aurorae (jest instalowane domyślnie), Bespin (też jest domyślnie instalowany), Smaragd (jest w jakimś PPA), QtCurve..., a i tak chyba nie wymieniłem wszystkich. Tematy, które są dostępne w KDE-Look (m.in.) są robione dla określonych silników, którymi niektóre zarządzają odrębnie (czyli trzeba wejść sobie np. do QtCurve, dołączyć jakiś temat i ewentualnie go jeszcze skonfigurować; często wszystko jest opisane na KDE-Look, bądź w ściągniętych stamtąd plikach). 4. Przezroczystość (podobnie jak i inne cechy) może być także dostarczana przez kilka różnych elementów środowiska. Niektóre elementy przezroczystości są np. w Motywach pulpitu. Ja używam BareNaked, dzięki czemu mam przezroczyste elementy pulpitu, takie jak tło zegara, notatek, widoku katalogu, czy paneli. Inne elementy bywają w Dekoracjach okien, jeszcze inne w Stylach Wyglądu Programów. Fakt, może się to wydawać jakoś nadmiernie rozłożone i w zbyt wielu miejscach, jednak nie ma środowisk doskonałych (jak mi przyszło ustawić podobne opcje jakie mam w KDE w XFCE, czy w Gnome2 i 3 (wraz ze wszystkimi swoimi pochodnymi), to się poddałem. Niemniej jednak można to poustawiać. 5. Niekiedy w sieci można znaleźć przygotowane przez kogoś zestawy, które powodują, że cały wygląd środowiska ulega zmianie, imitując np. Win7, czy OSX. Trzeba poszukać. Kiedyś do upodobnienia KDE do Win7 służyło coś co się nazywało Vistar7. Nie wiem, czy to w dalszym ciągu działa z KDE 4.10, bo nie mam potrzeby zmieniać wyglądu w tym kierunku. 6. Jeśli chodzi o kompilowanie... cóż, albo sobie daj z tym spokój (dopóki w istocie, nie będziesz się mógł bez tego obejść; dopóki są paczki deb - nie masz takiego powodu), albo przynajmniej czytaj dokładnie instrukcje, które są podawane. 7. Zdaje się, że Kubuntu masz zainstalowane na VBoksie albo czymś takim. Jeśli tak, to pamiętaj, że niekiedy nie wszystkie opcje "oryginalnego" systemu działają w takich warunkach. 8. Nie wiem jak wygląda Win7, bo go widziałem w życiu bodaj jeden raz i nie bardzo tęsknię, ale z porównania obrazków pomiędzy tym, co pokazałeś w pierwszym poście, a tym, co tutaj: http://www.thepowerbase.com/2013/03/how ... -kde-4-10/ (wraz z instrukcją, jak zainstalować w Kubuntu) jakoś specjalnej różnicy nie widzę. EDIT: 9. OK. Popróbowałem oxygen-transparent. Wydaje mi się, że to co chcesz uzyskać (jeśli jakiś temat na kde-look od razu nie daje takich ustawień), będziesz musiał sobie "poskładać". Np.: - wygląd programów -> styl: oxygen-transparent (trzeba zainstalować z jakiegoś PPA lub kde-look, prościej pierwsze), a następnie ustawić stopień przezroczystości (zaraz po wyborze, oxygen-transparent praktycznie niczym się nie różni od oxygen); da Ci to przezroczystość okien, ale nie elementów interfejsu takich jak np. - ściągnąć jakieś dekoracje okien, dające efekt transparentności i ustawić w: wygląd przestrzeni roboczej -> dekoracje okien - ewentualnie jeszcze przezroczystość elementów plazmy (panel, widgety itp.), znów niekiedy trzeba ściągnąć (zależy od dystrybucji): wygląd przestrzeni roboczej -> motyw pulpitu. Być może będziesz musiał/chciał stuningować sobie cały wygląd; możliwości od groma. Oprócz tego, przezroczystość dają Ci niektóre inne style, takie jak wspomniane qtcurve + odpowiedni motyw, aurorae itp. Wówczas trzeba w "stylach" wybrać ten silnik i zainstalować pod nim pobrany motyw, ewentualnie skonfigurować. Alternatywa, taka jak wspomniałem, przeglądnąć kde-look, ewentualnie deviantart - może ktoś stworzył i udostępnił to co Tobie pasuje. Pamiętaj tylko, jeśli będziesz czegoś szukał, to raczej czegoś w miarę nowego, najlepiej tematów, które na pewno są kompatybilne z Twoją wersją środowiska (zdaje się, 4.10), choć niekiedy udaje się uruchomić coś zaplanowanego dla wcześniejszych wersji. Sposób opisany przeze mnie powyżej - na pewno działa i masz wpływ na stopień przezroczystości elementów całego interfejsu. Działa w całym KDE oraz w aplikacjach wykorzystujących te style, czyli aplikacjach KDE i Qt. Nie wiem czy i jak działa w aplikacjach, które nie korzystają z bibliotek KDE/Qt dla rysowania swojego interfejsu. Po prostu praktycznie nie mam w systemie aplikacji innych (z wyjątkiem FF oraz LO, pomijając flasha). W tych dwu, które mam (a nie są to typowe aplikacje Gtk+) wybór stylu oxygen-transparent nic nie da, bowiem aplikacje Gtk+ mają swój własny motyw ustawiany w: wygląd programów -> Gtk (u mnie, bo może to się nazywać nieco inaczej, zawsze jednak coś z Gtk) i następnie wybór (pewnie trzeba będzie doinstalować) motywu dla aplikacji Gtk2 i Gtk3. Całkiem możliwe, że efekty w aplikacjach Gtk+ da wybór motywu qtcurve dla całego systemu (i ustawienie go w wyglądzie Gtk), bowiem ten motyw winien być wspólny dla wszystkich rodzajów aplikacji, niezależnie od tego, czy zbudowane na podstawie Qt, czy Gtk+. Kiedyś w Kubuntu były oddzielne paczki umożliwiające uruchomienie silnika qtcurve dla aplikacji Gtk+. Nie używam już Kubuntu i nie jestem w stanie odpowiedzieć Ci jak to w tej chwili wygląda. Musisz popróbować. Oprócz qtcurve, bodaj zintegrowane środowisko dla obu rodzajów aplikacji dawało też zainstalowanie dla KDE silnika smaragd (to fork emerald; chyba tak się to nazywa w Gtk) i dokonanie takich samych ustawień dla smaragda oraz emeralda (dla Gtk+). |
Registered Member
|
Właśnie tak zrobiłem z instalacją qtcurve ale wykorzystałem nie muona tylko centrum opr ubuntu. a później jeszcze synaptica jakieś paczki doinstalowałem. Przez chwilę miałem to co chciałem ale namieszałem w ustawieniach i już nie mogę do tego wrócić.
virtual to tylko przypadkowa zbieżność nazw, a systemik mam postawiony na oddzielnych partycjach więc nie powinno być problemów z ograniczeniami vboksa. No nieźle przy tym zabawy: próbowałem zainstalować style oxygen-transparent - http://www.thepowerbase.com/2013/03/how-to-install-oxygen-transparent-in-kde-4-10/ i pojawił się ten błąd:
tego już nie wiem o co chodzi, po pracy wrócę do tematu |
Registered Member
|
oxygen-transparent masz w PPA; dla 13.04 jest w PPA:Kubuntu-Experimental: https://launchpad.net/ubuntu/+ppas?name ... ent+raring Po prostu zainstaluj przez cokolwiek.
Instalacja Ci się natomiast nie powiodła, bowiem brak było wystarczających uprawnień do instalacji poza katalogiem usera. make install wywołuje się z poziomu roota. PS: Inna sprawa - jeśli Ty masz KDE to po co Ci i Centrum Oprogramowania i Synaptic? Muon naprawdę rozwiązuje w tej chwili już większość (jeśli nie wszystkie) problemy z instalacją. |
Registered Member
|
Jest to co chciałem!! Przynajmniej narazie.
Ostatecznie zainstalowałem jednak z tej stronki: http://www.thepowerbase.com/2013/03/how-to-install-oxygen-transparent-in-kde-4-10/, a tych "Experimental" nie próbowałem. Czyli teraz w stylach oraz dekoracjach okiem jest oxygen transparent, a motyw pulpitu to helium. Czasem tylko motywy pulp tracą transparentność. Może to od monitora zewnętrznego lub zamykania klapy monitora wew. Przydało by się jeszcze grupowanie programów na pasku zadań ale takie do ikony programu bez opisu tekstowego (to zaoszczędza miejsce). Przyznaję że to przyzwyczajenie z msw7 ale jest to bardzo wygodne. Niestety jestem typowym przykładem w dyskusji Linux vs photoshop i dlatego jestem mocno związany z tym systemem. Mam synaptica i centrum bo lepiej paczki wyszukują. Muon raczej słabo sobie radzi. czy są jakieś konsekwencje używania centrum w kde? Dzięki za pomoc, a to jej owoc:) |
Registered Member
|
Grupowanie w KDE jest chyba jeszcze przed istnieniem Win7 "Same ikonki" na panelu też są w KDE. W tej chwili, najprawdopodobniej masz coś, co się nazywa "Menedżer zadań" na panelu (prawy myszy na pustym miejscu na pulpicie i będziesz miał: Ustawienia X, ów X to właśnie nazwa Menedżera stosowanego przez Ciebie). Jeśli tak, to go po prostu usuń z panela, a w jego miejsce wstaw: "Menedżer zadań tylko z ikonami" (obie nazwy z polskiej wersji językowej). Jeśli chodzi o grupowanie, to - może się mylę - ale zdaje się, że przy tym menedżerze występuje automatycznie.
|
Registered users: Bing [Bot], claydoh, Google [Bot], markhm, rblackwell, sethaaaa, Sogou [Bot], Yahoo [Bot]