This forum has been archived. All content is frozen. Please use KDE Discuss instead.

Jednolity wygląd motywów środowiska KDE, jak uzyskać?

Tags: None
(comma "," separated)
ironcladm
Registered Member
Witam, ostatnio borykam się z Kubunu, wszusyko działa jak trzeba, jednak nie mogę uporać się z wyglądem tego środowiska, srasznie mnie ono irytuje. Niby takie konfigurowalne itp a nie nawet jednego takiego samego motywu okien programów, pulpitu i plasmy czy jak to zwie.

Podobają mi się ciemne motywy jak Appows, Atolm, Ambiance, Ember czy Framed. Co zrobić i jak uzyskać taki efekt by całe środowisko wygladało tak samo jednolicie?

Będę wdzięczny za pomoc.
pavbaranov
Registered Member
OS
A coś konkretniej? Gdzie dostrzegasz te różnice w wyglądzie? Dotyczy to aplikacji opartych na różnych bibliotekach, czy też samych aplikacji KDE? Jakiego silnika motywów używasz?
Ciemne motywy - do pobrania z kde-look.org. Do wyboru, do koloru. Z tego co pamiętam, był nawet jakiś fork Ambiance spośród wymienionych przez Ciebie (to są chyba motywy Gtk+, zgadza się?). Polecam również przeglądnąć deviantart.com, a dokładniej tu; http://browse.deviantart.com/customizat ... kdestyles/
Nie tylko są tematy, ale np. również zestawy ikon, które lepiej wyglądają z ciemnymi motywami.
Z tego co pamiętam, to dla Kubuntu są również jakieś PPA, gdzie można również znaleźć ciemne tematy (choć preferowałbym instalację "ręczną", bądź systemową, a nie z deb).
Co zrobić by całe środowisko wyglądało jednolicie? Zdecydować się na jakiś temat, zainstalować go. Jeśli używasz aplikacji opartych o np. gtk+, to zainstalować i odpowiednio ustawić kde-gtk-config (przynajmniej w Chakrze tak się to nazywa) oraz pobrać odpowiednie motywy dla niego i zestawy ikon. Można się zdecydować również na QtCurve (trzeba doinstalować w Kubuntu), które również oferuje jednolity wygląd, a następnie doinstalować motyw, który Ci pasuje. Dodatkowo można sobie pobrać jakiś zestaw kolorów (również kde-look), motywy plasmy, dekoracje itd...
Jeśli nie lubisz bądź też wydaje Ci się, że istnieje zbyt duża ilość opcji, to można także poszukać w ww. miejscach jakiegoś motywu, który najbardziej Ci będzie pasował. Są np. całe zestawy jak Caledonia (http://caledonia.sourceforge.net/index.html). Niektóre dystrybucje są domyślnie w ciemnych motywach, można zatem również spróbować dostosować taki temat dostarczany w tamtej dystrybucji.
W pozostałym zakresie nie mam pojęcia o co Ci chodzi, bowiem nie wiem gdzie dostrzegasz ten brak jednolitości (ja - wg mnie - mam jednolity wygląd, ale być może wg Ciebie tak nie jest).
EDIT:
Aha, jeszcze jedno. Podobają Ci się "ciemne motywy". Tak naprawdę, to w KDE, z uwagi na konfigurowalność wielu elementów środowiska, "ciemny motyw" można zrobić na kilka sposobów. Po pierwsze wybrać "ciemny" motyw pulpitu:
systemsettings->Wygląd przestrzeni roboczej->Motyw pulpitu i tu wybór lub instalacja jakiegoś "ciemnego motywu". Da Ci to np. ciemny panel, ciemne widżety itp.
Można też zmienić kolorystykę elementów aplikacji:
systemsettings->Wygląd programów->Kolory i znów, albo wybór, albo instalacja jakiegoś "ciemnego" koloru (w Kubuntu domyślnie było bodaj Zion (Reversed) albo Wonton Soup, ale tych "ciemnych" zestawów kolorów jest od groma).

EDIT2:
Przy okazji znalazł :) mi się taki: http://browse.deviantart.com/art/Dark-KDE-253891851 ciemny temat dla KDE.

Bookmarks