Registered Member
|
Witam, używam Mint 15 KDE 4.9.5. Mam włączoną Animacje szcześcianu pulpitu, ale nie wiem co dalej zrobić by to działało.
Do przełączania pulpitu używam program Pager. Po przełączeniu na kolejny pulpit nie ma sześcianu, jak to wszystko ustawić, dziękuję z góry za porady. |
Registered Member
|
Inne efekty pulpitu Ci działają? Sprawdź. Generalnie - jeśli pamiętam jak to było w 4.9 (to już praktycznie rok temu, a ostatnio się coś w systemsettings pozmieniało i nie wiem, czy w 4.9, czy dopiero 4.10/11) - to po kliknięciu w "Efekty pulpitu" masz 3 zakładki: ogólne, wszystkie efekty i zaawansowane. Wyboru dokonujesz w oknie "Ogólne", ale efekt musisz mieć włączony we "Wszystkie efekty" (tu można go także dostroić).
Możesz jeszcze sprawdzić sobie, czy masz ten efekt włączony w kwinrc.
Gdzieś wyczytałem, że zdaje się miałeś jakieś problemy z uruchomieniem tych efektów na Twojej karcie; może tu jest błąd, który powstał po instalacji Catalysta. Przy okazji, ustawienia na karcie Zaawansowane, przy typie kompozycji XRender winien być "Natywny" system graficzny Qt. Inna sprawa, że Catalyst winien obsługiwać OpenGL (zob.: http://linuxkommando.com/2012/08/kwin-4-10-supports-opengl-2-with-catalyst-drivers.html. Z tego co pamiętam, XRender nie obsługuje wszystkich efektów KWin (nie wiem, czy pośród nich jest Animacja sześcianu, ale jest to wysoce niewykluczone). Być może zatem to jest przyczyną Twoich kłopotów (KWin powinien Ci wypluć informację, że nie wszystkie efekty pulpitu są obsługiwane i ich listę). EDIT: Przepraszam z tym ostatnim, pomyliłem osobę, co nie zmienia faktu, że też to jakiś trop. Generalnie, to: jaka karta, jakie sterowniki, jakie ustawienia na "Efekty pulpitu" |
Registered Member
|
Witam, dla polecenia
Co to oznacza? Jak to aktywować? Moja karta graficzna, tak jak pisałeś Radeon HD4330, i oprogramowanie Catalyst. Dziękuję za zainteresowanie się moim problemem. |
Registered Member
|
Kurcze, z Catalystem też miałem wieczne problemy i w końcu zdecydowałem się na otwarte sterowniki (nie jestem graczem, używam komputera do typowej pracy biurowej, zatem tam, gdzie on jest lepszy mi nie jest to potrzebne).
Jak zmienić? Rozumiem, że to "false". Najprościej po prostu wyedytować plik kwinrc i wpisać "true" w miejsce "false". Obawiam się, ze nie tutaj jednak jest problem. Po pierwsze sprawdź, czy wszystkie efekty udaje Ci się włączyć. Po drugie popróbuj ustawień w: SystemSettings -> Efekty pulpitu -> Zaawansowane i pozmieniaj Typ kompozycji i System graficzny Qt. Może to przyniesie jakieś efekty. Drugie miesjce, o którym wiecznie (czyli od czasu KDE 4.10) zapominam, to SystemSettings -> Przełączanie zadań -> Wizualizacja (choć to dotyczy zarządzania zachowaniem okien, a nie pulpitami). |
Registered users: Bing [Bot], claydoh, Google [Bot], markhm, rblackwell, sethaaaa, Sogou [Bot], Yahoo [Bot]