This forum has been archived. All content is frozen. Please use KDE Discuss instead.

Poszarpana ikona w menu

Tags: None
(comma "," separated)
plazma
Registered Member
OS

Poszarpana ikona w menu

Tue Mar 03, 2020 6:45 am
Zmieniłem ikonę na panelu w menu i wygląda na poszarpaną, czemu? Wersja Plazmy to 5.18.2, zmieniałem w opcjach kompozytora na OpenGL 3.1i XRender nic to nie pomogło.

Przy okazji zapytam jaki jest odpowiednik dawnego polecenia kde4 --version, coś w stylu gnome-shell --version ale do Plasmy5. Ok znalazłem plasmashell --version
raphaelra
Registered Member
OS

Re: Poszarpana ikona w menu

Tue Mar 03, 2020 8:50 am
plazma wrote:Zmieniłem ikonę na panelu w menu i wygląda na poszarpaną, czemu? Wersja Plazmy to 5.18.2, zmieniałem w opcjach kompozytora na OpenGL 3.1i XRender nic to nie pomogło.

W jakim formacie i jakiej wielkości jest twoja ikona ? Poszarpana jest prawdopodobnie ze względu na skalowanie. Spróbuj innych wielkości ikony (24x24 albo 32x32). Najlepiej używać ikon w formacie SVG. Takie można skalować do dowolnych rozmiarów i nie wyglądają na "poszarpane"

plazma wrote:Przy okazji zapytam jaki jest odpowiednik dawnego polecenia kde4 --version, coś w stylu gnome-shell --version ale do Plasmy5. Ok znalazłem plasmashell --version

W KDE5 nie ma jednej wersji. KDE5 składa się z Plasmy (to sam desktop), Frameworks (podstawowy zbiór narzędzi i API do tworzenia aplikacji) oraz Applications (podstawowy zbiór aplikacji). Każda z tych części na swoją wersję:

Plasma:
Code: Select all
plasmashell --version
albo (w dystrybucjach bazujących na Debianie)
dpkg -l | egrep "plasma(shell|-desktop)"\ | awk '{print $3}' | cut -d':' -f2 | cut -d'-' -f1

Frameworks:
kf5-config --kde-version

Applications:
Hmm, tu dokładnie nie wiem o) Ale jeśli wywołasz którąś z aplikacji (kwrite, kcalc, dolphin, ...) z parametrem "-v", powinna pokazać wersje KDE Applications.
plazma
Registered Member
OS

Tue Mar 03, 2020 9:57 am
Właśnie bardziej mi chodziło o takie ogólne polecenie wyświetlające informacje wersji Plasmy w różnych dystrybucjach. Ikonę mam w png, na kde-look nie znalazłem zestawu ikon z logiem poszczególnych dystrybucji Linuksa.
raphaelra
Registered Member
OS

Tue Mar 03, 2020 10:17 am
Właśnie zmieniłem ikonę menu startowego na logo firmy ... Pięknie się skaluje przy zmianie wysokości panelu 8)

Bookmarks