This forum has been archived. All content is frozen. Please use KDE Discuss instead.

Qupzilla i "tryb prywatny"

Tags: None
(comma "," separated)
pavbaranov
Registered Member
OS

Qupzilla i "tryb prywatny"

Fri May 24, 2013 3:03 pm
W sumie dopiero niedawno to zauważyłem. Czy ktoś może mi wytłumaczyć czy i jaka jest różnica pomiędzy:
Widok -> Tryb prywatny (F7) oraz,
Narzędzia -> Tryb prywatny (Ctrl+Shift+P)?
Minio
Registered Member
OS

Re: Qupzilla i "tryb prywatny"

Fri May 24, 2013 4:52 pm
To w „Narzędzia” to klasyczny tryb prywatny, po włączeniu którego przeglądarka nie zapisuje historii, haseł, później usuwa ciasteczka itd. Nie wiem, jak dokładnie zachowuje się QupZilla, ale sam pomysł z pewnością znasz.

To w „Widok” nie ma nic wspólnego z prywatnością. Po angielsku nazywa się to „Caret browsing”. Tłumacze z Aviary.pl tłumaczą na „ tryb przeglądania z użyciem kursora” — dłużej, ale lepiej oddaje istotę rzeczy. Po włączeniu tego trybu na stronie pojawi się kursor, za pomocą którego możesz poruszać się po tekście. Przypomina to klasyczne edytory tekstu. Zastosowanie dla tego trybu znajdą chyba wyłącznie ludzie z różnymi rodzajami niepełnosprawności ruchowej, którym operowanie myszką może sprawiać trudności.

Jak widać, tłumacz się nie popisał.

Best regards
Mirosław Zalewski
pavbaranov
Registered Member
OS

Re: Qupzilla i "tryb prywatny"

Fri May 24, 2013 7:21 pm
Dzięki za wyjaśnienie. W istocie tak jest. Tłumacz się nie popisał, trzeba będzie zgłosić poprawkę.
EDIT:
Dzisiaj zgłosiłem i dzisiaj uzyskałem informację, że zostało poprawione i w następnej wersji Qupzilli będzie z nowym tłumaczeniem. Dziękuję Michałowi Szymanowskiemu, który przygotowuje nam polonizację tej przeglądarki.
EDIT:
Dzięki uprzejmości Mariusza Fika, któremu także dziękuję, już dzisiaj otrzymałem plik pl_PL.ts, który pozwala na stworzenie qm. Jeśli ktoś chce, to mogę podesłać zarówno ts, jak i qm.

Bookmarks