This forum has been archived. All content is frozen. Please use KDE Discuss instead.

(SOLVED) Automatyczne kodowanie w KMail

Tags: None
(comma "," separated)
pavbaranov
Registered Member
OS
Kiedyś miałem w KMail ustawiony sposób czytania wiadomości tak, że niezależnie od tego w jakim kodowaniu mail do mnie przychodził, KMail poprawnie odczytywał nagłówki i wszystko widziałem z polskimi literkami (nie tylko, bo rosyjskie maile również były automatycznie w odpowiedni sposób dekodowane).
W KMail jest opcja: Widok -> Ustaw kodowanie -> Automatycznie, która dokładnie to robi. Nie potrafię jednakże zmusić go, by zapamiętał takie ustawienia. Jak to zrobić?

System: Chakra Benz + testing + kde-unstable, czyli - niestety, bo nieco się ostatnio w tej dystrybucji "porobiło", KDE w wersji częściowo 4.10.4 (np. plik spolszczający środowisko), częściowo 4.11 beta 1, a częściowo beta 2; Kmail jest w wersji 4.11 beta 2, choć Kontakt w beta 1 ;) Niestety "przejściowe-chwilowe" kłopoty deweloperów Chakry raczej nie napawają entuzjazmem i nadzieją na doprowadzenie 4.10 do aktualnej wersji, bądź skompilowanie 4.11RC1 (choć już RC2 "na karku").

Last edited by pavbaranov on Wed Jul 24, 2013 7:46 pm, edited 1 time in total.
santi2
Registered Member
OS

Re: Automatyczne kodowanie w KMail

Wed Jul 24, 2013 3:45 pm
Klikasz opcję Ustawienia - Konfiguracja Kmail - z lewej wygląd i zakładka Okno wiadomości, na dole masz ustawione domyślnie kodowanie na automatyczne, myślę że tak masz to ustawione, tak jest w kubuntu 13.10 tez testowe kde, ale mniejsza z tym myślę że coś źle wykrywa kodowanie proponuję więc zmienić to kodowanie awaryjne na to polskie czyli na Środkowoeuropejskie cp 1250. Może to pomoże a z drugiej strony to wersja testowa.
pavbaranov
Registered Member
OS

Re: Automatyczne kodowanie w KMail

Wed Jul 24, 2013 7:45 pm
Jasne, dzięki. Ustawione miałem wymuszone kodowanie na UTF-8. Ustawienie na "automatyczne" pomogło.

Bookmarks