This forum has been archived. All content is frozen. Please use KDE Discuss instead.

Karkołomne zaznaczanie tekstu

Tags: None
(comma "," separated)
zaznaczacz
Registered Member

Karkołomne zaznaczanie tekstu

Thu Aug 23, 2012 9:11 am
Cześć!

używam KDE od ładnych paru lat, najpierw na Fedorze a od jakiegoś czasu na Debianie.
Niestety jakiś czas temu zauważyłem, że zaznaczanie tekstu (obojętnie czy to w przeglądarce, czy edytorze tekstu) może przyprawić człowieka o ból głowy.
Chciałem zapytać czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? (po prostu zaznaczenie tekstu to "wyzwanie").

pozdrawiam
Minio
Registered Member
OS

Re: Karkołomne zaznaczanie tekstu

Sun Aug 26, 2012 7:45 pm
Możesz podać jakieś szczegóły? Np. plik (jego zawartość), w którym obserwujesz te problemy? Trochę dokładniej opisać, czym konkretnie się to objawia (co to znaczy, że „zaznaczanie tekstu stanowi wyzwanie”?)?

Ja żadnych problemów nie zauważyłem, aż do teraz:
w KNode zaznaczanie szwankuje na „emotkach”. Konkretniej — emotki mam wyłączone, ale w miejscu gdzie się one pojawiają, zaznaczanie zaznacza „z opóźnieniem” — kursorem muszę najechać jakieś 2-3 znaki ZA końcem „emotki”, aby zaznaczenie ujęło ją całą. To samo mam aż do końca takiego wiersza (czyli jeżeli zaznaczę od początku wiersza do jego samego końca, używając myszki, to zaznaczę cały wiersz bez paru znaków).

Wiem, że opis jest dość mętny, ale też nie chodzi tutaj o rozpatrywanie tej konkretnej sprawy. Po prostu jeżeli w Twoim tekście są emotki (powinny być), to może masz to samo co ja. Nie mam pojęcia jak to naprawić ani czy jest to błąd powtarzalny.

Best regards
Mirosław Zalewski

Bookmarks