Registered Member
|
|
Registered Member
|
|
Registered Member
|
U mnie też nieładnie wyglądają polskie znaczki w Chrome oraz Operze, Firefox jak u kolegi wyżej.
Czcionki odpowiednie oczywiście zainstalowane. |
Registered Member
|
To naprawde bardzo dziwne. Chocby ze wzgledu na to ze ja nie mam spolszczonego systemu - wydawac by sie moglo ze bede mial wiecej problemow z wyswietlaniem polskich znakow diakrytycznych na stronach internetowych niz osoba z systemem w jezyku polskim... Dziwny jest ten swiat...
Pozdrawiam. Andrzej |
Registered Member
|
Wydaje mi się że wina jest po stronie forum, ponieważ nawet na Windows widać różnicę polskich znaków, inna czcionka.
|
Registered Member
|
A jednak.
Sprawdzilem w 4 roznych przegladarkach: - Firefox - problem nie wystepuje. - Opera - problem wystepuje - Konqueror - problem wystepuje - Midori - problem nie wystepuje. Potwierdzam ze niektore przegladarki dziwnie wyswietlaja polskie znaki diakrytyczne na forum. Pozdrawiam. Andrzej |
Registered Member
|
Hmm, to dziwne bo czcionka użyta na tym forum nie jest wczytywana z pc, lecz z sieci za pomocą font@face czy jakoś tak, czyli jak macie przeglądarkę po angielsku to będzie problem z polskimi znakami, bo zapewne na podstawie tego ładuje wersje czcionki.
Last edited by santi2 on Fri Sep 21, 2012 7:28 pm, edited 1 time in total.
|
Registered Member
|
Przeglądarka ładuje taki plik fontu, jaki każe jej twórca strony. Z powodu niedopatrzenia plik zawierający font Open Sans Light, za pomocą którego składane są na forum nagłówki, nie zawiera glifów dla polskich znaków diakrytycznych.
Zgłosiłem to do administracji forum, mam nadzieję że niedługo zostanie to poprawione. viewtopic.php?f=9&t=107876
Best regards
Mirosław Zalewski |
Registered Member
|
To wytłumacz mi dlaczego u niektórych wyświetla poprawnie polskie znaki ?
|
Registered Member
|
Dobre pytanie. Tym bardziej ze mi w nie spolszczonym systemie w angielsko jezycznej wersji Firefoxa 18 wyswietla je normalnie. To czy system jest po polsku czy nie - nie ma znaczenia. Pozdrawiam. Andrzej |
Registered Member
|
Zamiast się kłócić, lepiej sprawdźcie, czy problem nadal występuje i jeśli tak, to pod jakimi przeglądarkami na jakich systemach.
Oczywiście sprawdzajcie na wyczyszczonym cache.
Best regards
Mirosław Zalewski |
Registered Member
|
Teraz już jest ok Font jest jednak grubszy. Dużo ładniej wyglądał poprzedni, ale te dziwne polskie znaki bardzo psuły cały wygląd.
Firefox 15.0.1 Kubuntu 12.04 KDE 4.9.1 Pobrałem font OpenSans http://www.fontsquirrel.com/fonts/open-sans i w odmianie light (jak i w pozostałych) posiada jak najbardziej polskie znaki. Czyli coś innego musiało powodować takie zachowanie. Pod przeglądarką Rekonq ten problem nie występował. |
Registered Member
|
Forum korzysta z Google webfonts. Google udostępnia różne wersje tego samego fontu, różniące się zakresem znaków (alfabet łaciński, grecki i cyrylica, wszystkie w wersji podstawowej i rozszerzonej). Na WWW to ma znaczenie, gdyż im więcej znaków zawiera plik fontu, tym więcej miejsca zajmuje, co przekłada się na szybkość ładowania strony. Do tej pory forum ładowało plik fontu w najchudszej możliwej wersji, czyli zawierającej jedynie podstawowe znaki alfabetu łacińskiego. A wśród tych nie było polskich znaków diakrytycznych. Przeglądarki więc radziły sobie z tym jak mogły, np. używając w ich miejsce innych fontów.
Nie wiem jak na Ubuntu, ale na Debianie rekonq (i w ogóle Webkit) nie ma obsługi @font-face. Problem nie występował, ponieważ rekonq próbował załadować inny font, który po prostu miał wszystkie niezbędne znaki.
Best regards
Mirosław Zalewski |
Registered Member
|
Wszystko już działa poprawnie u mnie na Chrome, Opera i Firefox. Jeżeli nie widać różnicy to odśwież za pomocą F5 i powinny wskoczyć nowe czcionki.
|
Registered Member
|
Registered users: Bing [Bot], Google [Bot], Yahoo [Bot]