Registered Member
|
KDE ma swoje dwie przeglądarki - Konqueror i Rekonq. Wg mnie ta druga ma lepsze założenia (jest tylko przeglądarką) i ma przed sobą lepszą przyszłość. Ogólnie mi się podoba i chciałbym żeby się rozwijała. Do głowy wpadł mi pomysł, który mógłby umilić korzystanie z tej przeglądarki. Mianowicie byłby to natywny odtwarzacz youtube w Rekonq. Nie wszystkie filmy odtwarzają się w HTML5 (wg mnie filmy w HTML5 lepiej działają w Rekonq niż w Firefoksie). Flash natomiast nie jest przeze mnie (i pewnie nie tylko mnie) chętnie instalowany i używany. Straszny z niego muł, lubi się przyciąć i wiatak mi od niego strasznie huczy Zauważyłem natomiast, że jeżeli pobiorę filmik z youtube za pomocą programu youtube-dl to mogę go obejrzeć płynnie w bardzo dobrej jakości, na pełnym ekranie, bez żadnych przycinek. Nie muszę nawet czekać aż pobierze się do końca tylko odpalam plik z rozszerzeniem part i się w międzyczasie pobiera. Stąd mój pomysł, żeby wykorzystać ten program do zbudowania natywnego odtwarzacza w Rekonq. Ja widzę to tak:
1. Rekonq rozpoznaje link, jeśli jest to link filmiku na youtubie to uruchamiany jest youtube-dl. 2. Robione jest porównanie. Jeżeli czas do końca pobrania pozostało mniej czasu niż trwa filmik to można zaczynać odtwarzać. 3. Filmik odtawarzany byłby we wbudowanym playerze wykorzystując np. phonon. Chyba nawet już jest cos takiego. 4. Po zakończeniu odtwarzania byłaby możliwość odtworzenia ponownego pobranego pliku lub przejścia do strony filmiku na youtube.com 5. Potem filmik byłby kasowany z dysku. Wszystko to byłoby dostępne jako opcja tak jak adblock czy click to flash. Zalety takiego rozwiązania to możliwość płynnego oglądania filmików z youtube w najlepszej możliwej jakości bez konieczności posiadania flasha czyli mulastego, zamkniętego oprogramowania z zależnościami od gtk+ W związku z tym, że jestem tylko użytkownikiem stąd moje pytanie czy może byłby ktoś chętny żeby to zakodować lub pomóc przygotować propozycję do twórców Rekonq? Bo ja po angielsku to tylko jako tako mówię |
Registered Member
|
W sumie mam lepsze rozwiązanie... Działa bez Flash Playera, oparte wyłącznie o Qt i phonona. Ma dobrą wyszukiwarkę, umożliwia zapisanie filmu na dysku... Zdecydowanie mniej pamięcio- i zasobożerne od jakiejkolwiek przeglądarki+jakikolwiek rozwiązanie typu flashplayer, czy nawet youtube-dl. Nazywa się Minitube. Spełnia chyba wszystkie Twoje potrzeby za wyjątkiem jednej - ten programik służy wyłącznie odtwarzaniu materiałów z youtube, nie prześle komentarzy itp.
|
Registered Member
|
Tylko że minitube jest oddzielnym programem. Więc jeśli przeglądamy sobie internet i natrafimy na link to musimy go skopiować, uruchomić minitube, wkleić, no i odtworzyć. A tu by było klik i już No i minitube nie ma czegoś takiego żeby czekał na bufor - jeżeli weźmiemy lepszą jakość to przy gorszym łączu już może niedomagać. Myślę, że jakby zrealizować mój pomysł to byłaby fajna sprawa - przeglądarka czymś by się wyróżniała i podejrzewam przyjemnie by się z tego korzystało. Może ktoś byłby chętny żeby to przetłumaczyć do KDE Brainstorm?
|
Registered Member
|
Częściowo się zgodzę. To, że Rekonq nie potrafi (chyba; w każdym razie nie ma takich ustawień w programie, zaś w KDE nie bardzo potrzebuję i mam czas znaleźć stosowne ustawienie) uruchomić Minitube, to jest ułomność Rekonq. Tu bym widział większe możliwości ustawień tego programu. W FF w sumie nie ma z tym problemu. Natomiast zgoda - w wielu przypadkach - wygodniej jest skorzystać z przeglądarki do odbioru danych strumieniowych (chyba, że dobrze skonfigurowane zewnętrzne programy).
Jeśli chodzi o buforowanie itp. to wg mnie jest to dość słaby pomysł dla osób posiadających "słabsze łącza". Zdecydowanie lepiej - przynajmniej moim zdaniem - jest skorzystać z możliwości pobrania pliku jakimś downloaderem (zwłaszcza z akceleratorem), a potem odtworzenie jego w dowolnym programie multimedialnym. Tu również kłania się ułomność Rekonq - niestety jakoś nie potrafię go zmusić do współpracy z czymkolwiek umożliwiającym download tego typu plików. FlareGet nie zna np. przeglądarki Rekonq (choć zna - nawet w linuksowej wersji Safari ). Ale to moje prywatne zdanie. |
Registered Member
|
rekonq to tragedia nie przeglądarka już Qupzilla jest stabilniejsza i lepsza i ma wbudowanego adblocka. Ja zwykle odpalam firefoxa następnie używam dodatek videolan download, kopiuję adres url pliku i dodaję do odtwarzania przez smplayer. Wiem że maxthon ma coś takiego w sobie że można film oderwać, pobrać itd, w kwestii wbudowanego playera to powinien on odnaleźć adres url do danego medium,pliku i odpalić przy użyciu html playera wbudowanego w przeglądarkę lub programu wyznaczonego w ustawieniach. Wiem że pod ubuntu dało się odpalać media przez totema w przeglądarce. Ale jak już pisałem na początku Qupzilla powinna to otrzymać gdyż jest programem lepszym, bardziej dopracowanym i ma wbudowany filtr do blokowania reklam.
|
Registered Member
|
W zasadzie to kiedyś podobny dodatek istniał dla Konquerora kiedy korzystaliśmy w nim z silnika KHTML jesli juz od tego zaczęła się cała dyskusja. W każdym razie to nie kwestia stworzenia samego dodatku co obsługi jakiegokolwiek dodatku. W tej chwili trwają prace nad menedżerem takich dodatków w Rekonq (http://kdefamily.pl/2013/05/rekonq-ze-w ... en-chrome/). Oznaczaloby to odstępność dodatków z Chrome w Rekonq w tym także takich jak: https://chrome.google.com/webstore/deta ... ipnn?hl=pl. To ważne bo sporo takich dodatków dla Chrome jest komercyjna więc nie może być dostarczana razem z Rekonq.
Pozostaje jeszcze kwestia zamknietych kodeków stosowanych w filmach na Youtube. |
Registered Member
|
Kodeki to nie problem, yt używa też html5, skoro firefox odpala tam filmy html a nie miał tych zamkniętych kodeków swego czasu to google zapewne stosuje te otwarte. Przydałaby się funkcja jak w maxthonie, tylko z tym że plik video czy audio odpalałaby mini apka napisana w qml oparta o webkit korzystająca z html5 i pozwalająca po zbuforowaniu zapisać te pliki na dysku, da radę to zrobić skoro maxthon korzysta z webkita i łapie pliki flv i mp4 - tak te są w html5 to czemu by nie dać osobnej apki w qml do odpalania tych plików w procesie poza przeglądarką, tak by w przeglądarce był tylko sniffer plików który by po kliknięciu odpalał złapany url filmy, czy audio i włączał ów apkę, byłoby to epicko rozwiązane.
|
Registered Member
|
Ja uważam, że Rekonq ma potencjał i ta przeglądarka będzie działałą jeszcze lepiej. Rekonq ogólnie dobrze radzi sobie z filmami HTML 5 na Youtube (na Vimeo też działa bardzo dobrze, na Dailymotion prawie dobrze ;P ) lecz problem z Youtube jest w tym, że większość popularnych filmików nie odtworzy się bez flasha, ponieważ filmy z reklamami nie działają w HTML 5 a własnie popularne filmy posiadają najwięcej reklam. Ratunkiem tu może być minitube lecz ten trzeba odzielnie odpalić, skopiować link, wkleić a przy okazji lubi się przywiesić gdy zabraknie buforu.
|
Registered Member
|
Dobre wieści Maxthon będzie wkrótce dostępny dla linuksa co oznacza że sniffer plików który posiada również się zjawi, problem mediów wręcz zniknie, skopiujesz adres pliku i odpalisz go w dowolnym playerze. Oczywiście zanim wyjdzie wersja stabilna trochę to potrwa ale warto czekać, bo gdy to nastąpi dostaniemy przeglądarkę z synchronizacją, masą dodatków i funkcji która będzie bić na głowę rekonqa i jemu podobne twory, mając obsługę html5 na poziomie chrome a czasem i wyższym.
|
Registered Member
|
Ja bym tam wolał żeby rozwijały się przeglądarki tj. Rekonq niż liczyć na inne. Bo czy taki Maxthon będzie np. dobrze ingerował mi się z KDE czy będzie wyglądał jak jakiś odmieniec na tle innych aplikacji? Ciekawe też czy jeżeli wyjdzie ta przeglądarka na Linuksa to jak jej twórcy będę traktowali tą wersję. Nie wiadomo czy będą wszystkie funkcje tego programu (tridenta raczej nie dadzą ;p ).
|
Registered Member
|
Oparty na silniku Chromium, więc nie ma co pisać, to co używa Rekonq to niby ten sam silnik a jednak wyświetla gorzej strony, pisząc strony olewam coś takiego jak Rekonq, nawet IE jest w stanie poprawnie pewne rzeczy wyświetlać, zabawne jest to ze otwarty projekt ma problem z działaniem otwartych standardów sieciowych. heh
Póki nie ma wersji stabilnej to nie ma co pisać o funkcjach, ale sama baza sugeruje ze integracja to nie problem, chromium robi to dobrze, maxthon zrobi to podobnie. Ja tylko czekam na to aż ktoś w końcu wywali ten paskudny oxygen z KDE i końcu zrobi ładny nowoczesny motyw. heh |
Registered Member
|
Co do motywu Oxygen to mi się bardzo podoba i wielu ludzi, którzy widzą system z KDE to pierwsze co mówią to właśnie to, że bardzo ładnie wygląda, ale to jest raczej kwestia gustu. Zawsze można zrobić jakiś motyw samemu A co do integracji ze środowiskiem to nie tylko o sam wygląd chodzi ale również o chociażby powiązanie z innymi aplikacjami np. Akregator, wykorzystanie kpart (np. Okular). Wszystko to tworzy jedną wspólną całość a uważam, że KDE sporo zyskuje gdy korzysta się z niego w pełni
|
Registered Member
|
Przypadkowo natrafiłem na ciekawą rzecz. Rekonq ma opcję zmiany identyfikację przeglądarki. Gdy wejdziemy na youtube i zmienimy ją w Menu -> Narzędzia -> Identyfikacja przeglądarki -> Inne Android 1.0 to spotka nas miła niespodzianka Bez flasha otwierają się wszystkie filmiki, nawet te co wcześniej się nie otwierały. Nie otwierają nam się żadne reklamy, wszystko chodzi lekko, płynnie, bez przycięć, wiatrak w laptopie nawet się nie robi huraganu jak ma to czasem miejsce przy oglądaniu filmików za pomocą flasha. Działa pełny ekran. Player ma jednak nieco inny wybór i nie ma wyboru jakości filmiku ale mogę to wybaczyć
|
Registered Member
|
Ja mam ostatnio taki problem ze spamem na youtube, pod każdą przeglądarka praktycznie, czy KDE pod Linuksem zapisuje jakieś dane?
Wgrałem też Opere 24 żeby sprawdzić czy pozbyłem się tych" wybranych filmów dla ciebie na youtube" i od razu ten serwis jakimś sposobem przypisał mi do tej przeglądarki również ten spam, już nie wiem jak się tego pozbyć. Czyżby sztuczna inteligencja google dodawała to do przeglądarek lub jakiś wredal do ip lub sieci w trybie niezalogowanym? Jak wchodzę na youtube.pl to pojawia się kolumna z filmami „Wybrane dla ciebie”. Czy można to usunąć, albo zrobić tak aby youtube nie pokazywał propozycji? Jestem niezalogowany, nigdy nie oglądałem żadnego filmiku z tych wybranych dla ciebie, czy każdemu tak się one pojawiają? Czy mógłby ktoś zrobić zrzut ekranu ze strony głównej youtube gdy wchodzi się tam nie będąc zalogowanym? Zablokowałem, usunąłem ciasteczka z YT z zakładek zapisane, wyczyściłem historię przeglądarki i to samo. Czyżby u każdego kto wchodzi wyglądała ta strona zasypana propozycjami „filmy wybrane dla ciebie”? Ten youtube robi listę chyba na podstawie historii wyszukiwania. Jedyne rozwiązanie jakie mi przyszło do głowy to zrobić zakładkę z inno języcznym yt, ale to nie rozwiązanie. Lub jakaś wtyczka blokująca ten spam. Wrzuci tu ktoś zrzut ekranu jak to u was wygląda, na chrome, ff mam to samo. Nie tylko ja tak mam gdy wchodzę tam niezalogowany, konta też tam już nie mam, mimo to nadal pod każdą przeglądarką mi to dodaje, jakiś skrypt wysyła, czy gdzieś wewnątrz przeglądarek to się zapisuje? Czy też masz gdy wchodzisz na stronę główną youtube: Kanał polecane dla ciebie , a tu od góry: 5 sposobów na, Blowek, Wszystko Stu!!, Z dupy, AbstrachujeTV, a dopiero potem sport, muzyka, filmy co to w ogóle jest? Nigdy tego nie oglądałem, zainfekowali mi przeglądarki czy jak? Opera, ff, chrome, midori to samo na każdej z nich. Próbowałem z innymi user-agentami i to samo, jak pozbyć się spamu z youtube? http://natemat.pl/85465,jak-wyglada-glo ... ents-85465 |
Registered Member
|
Widocznie tak jest u każdego, wchodząc na youtube.pl niezalogowany, dodatkow w trybie prywatnym i tak pokazuje "Kanał polecany dla Ciebie" nie mające nic wspólnego z tym co oglądam i mnie intresuje. Tutaj zrzut |
Registered users: bartoloni, Bing [Bot], Google [Bot], Sogou [Bot]