This forum has been archived. All content is frozen. Please use KDE Discuss instead.

KDE vs narzędzia konsolowe

Tags: None
(comma "," separated)
blob
Registered Member

KDE vs narzędzia konsolowe

Mon Sep 13, 2021 10:30 am
Cześć
Jestem starym użytkownikiem Linuxa. Do tej pory korzystałem z i3 + konsola. Z narzędzi graficznych chyba tylko qutebrowser. Czyli taki ortodoks :)
Teraz musiałem się "ucywilizować" i zainstalowałem KDE. Po prostu nie tylko ja będę używał tego komputera.

Mam odruch korzystania z narzędzi konsoli. Na przykład taki find czy vim. Chociaż wiem że w KDE jest Kfind i kopa edytorów. Z jednej strony ciągnie mnie do starego,z drugiej szkoda nie używać i nie poznawać nowego. Zastanawiam się jak Wy pracujecie, symultanicznie czy stawiacie na jedno rozwiązanie ?
raphaelra
Registered Member
OS

Re: KDE vs narzędzia konsolowe

Tue Sep 14, 2021 5:51 am
Różnie :) Są takie rzeczy, które lepiej robić w wierszu poleceń a inne w graficznym interfejsie. Na przykład edycja w wielu plikach jednocześnie łatwiej mi przychodzi w Kate niż w vi. Jeśli jednak mam przefiltrować grep'em pliki znalezione przez find, wyciąć z nich pojedyncze kolumny, posortować i wykluczyć dublety, to takie coś w graficznym edytorze zajęłoby pół dnia i 15 plików tymczasowych.

Myślę, że w miarę poznawania nowego dla Ciebie środowiska graficznego (i dopasowywania go do Ciebie) sam odkryjesz jakich narzędzi użyć aby komfortowo i efektywnie osiągnąć dany resultat. Dużo zależy też od tego z jakiego świata przychodzisz do KDE. Ktoś kto wychował się na Windowsie trudno będzie adaptował się do wiersza poleceń (spróbuj go nauczyć połowy opcji do ls ;) ). Z drugiej strony znam osoby, które środowiska graficznego używają tylko po to, aby otworzyć w nim 2⁸ terminali. Wiesz jak to jest ... Jeśli zapytasz o coś trzech Polaków, usłyszysz pięć różnych poglądów xD

Bookmarks