Reply to topic

k3b can't find optical drive [solved]

glupie
Registered Member
Posts
67
Karma
0
OS
I thought that the days of things such as this were long gone, but apparently not.

I start k3b and find that it doesn't see the optical drive for either reading or writing. Other programs (vlc, mplayer) have no problem accessing it. This is k3b 2.0.2 and kde 4.10.2.

To show a few of the obvious things:

Code: Select all
# hdparm -I /dev/sr0

/dev/sr0:

ATAPI CD-ROM, with removable media
        Model Number:       TSSTcorp CDDVDW TS-H653G               
        Serial Number:      xxxxxxxxxxxxxx     
        Firmware Revision:  LW02   
Standards:
        Supported: CD-ROM ATAPI-3 -4 -5 -6 -7
Configuration:
        DRQ response: 50us.
        Packet size: 12 bytes
        cache/buffer size  = unknown
Capabilities:
        LBA, IORDY(can be disabled)
        DMA: mdma0 mdma1 mdma2 udma0 udma1 *udma2
             Cycle time: min=120ns recommended=120ns
        PIO: pio0 pio1 pio2 pio3 pio4
             Cycle time: no flow control=120ns  IORDY flow control=120ns


# udevadm info --query=property --name=/dev/sr0
DEVLINKS=/dev/cdrom /dev/disk/by-id/ata-TSSTcorp_CDDVDW_TS-H653G_xxxxxxxxxxxxxx
DEVNAME=/dev/sr0
DEVPATH=/devices/pci0000:00/0000:00:1f.2/ata2/host1/target1:0:0/1:0:0:0/block/sr0
DEVTYPE=disk
ID_ATA=1
ID_ATA_SATA=1
ID_ATA_SATA_SIGNAL_RATE_GEN1=1
ID_BUS=ata
ID_CDROM=1
ID_CDROM_CD=1
ID_CDROM_CD_R=1
ID_CDROM_CD_RW=1
ID_CDROM_DVD=1
ID_CDROM_DVD_PLUS_R=1
ID_CDROM_DVD_PLUS_RW=1
ID_CDROM_DVD_PLUS_R_DL=1
ID_CDROM_DVD_R=1
ID_CDROM_DVD_RAM=1
ID_CDROM_DVD_RW=1
ID_CDROM_MRW=1
ID_CDROM_MRW_W=1
ID_MODEL=TSSTcorp_CDDVDW_TS-H653G
ID_MODEL_ENC=TSSTcorp\x20CDDVDW\x20TS-H653G\x20\x20\x20\x20\x20\x20\x20\x20\x20\x20\x20\x20\x20\x20\x20\x20
ID_REVISION=LW02
ID_SERIAL=TSSTcorp_CDDVDW_TS-H653G_xxxxxxxxxxxxxx
ID_SERIAL_SHORT=xxxxxxxxxxxxxx
ID_TYPE=cd
MAJOR=11
MINOR=0
SUBSYSTEM=block
UDISKS_PRESENTATION_NOPOLICY=0
USEC_INITIALIZED=43389


# ls -al /dev/sr*
brw-rw---- 1 root cdrom 11, 0 2013-05-12 05:12:45 /dev/sr0


Yes, the user is in the cdrom group.

Any idea why this isn't working?

Last edited by glupie on Thu Jun 20, 2013 11:45 am, edited 1 time in total.
User avatar bcooksley
Administrator
Posts
19759
Karma
87
OS

Re: k3b can't find optical drive

Mon May 13, 2013 7:21 am
Is "sr0" mentioned in the output of the following command?
Code: Select all
solid-hardware list

I suspect that UDisks is not aware of your drive for some reason - or KDE is not able to access it (which will have other consequences as well, such as not being able to mount removable media like flash drives).


KDE Sysadmin
[img]http://forum.kde.org/content/bcooksley_sig.png[/img]
glupie
Registered Member
Posts
67
Karma
0
OS

Re: k3b can't find optical drive

Tue May 14, 2013 9:27 am
You are correct - it is not there:

Code: Select all
$ solid-hardware list
udi = '/org/kde/solid/udev/sys/devices/LNXSYSTM:00/LNXCPU:00'
udi = '/org/kde/solid/udev/sys/devices/LNXSYSTM:00/LNXCPU:01'
udi = '/org/kde/solid/udev/sys/devices/LNXSYSTM:00/LNXCPU:02'
udi = '/org/kde/solid/udev/sys/devices/LNXSYSTM:00/LNXCPU:03'
udi = '/org/kde/solid/udev/sys/devices/pci0000:00/0000:00:03.3/tty/ttyS1'
udi = '/org/kde/solid/udev/sys/devices/pci0000:00/0000:00:19.0/net/net0'
udi = '/org/kde/solid/udev/sys/devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card0/adsp'
udi = '/org/kde/solid/udev/sys/devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card0/audio'
udi = '/org/kde/solid/udev/sys/devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card0/dsp'
udi = '/org/kde/solid/udev/sys/devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card0/mixer'
udi = '/org/kde/solid/udev/sys/devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card0/pcmC0D0c'
udi = '/org/kde/solid/udev/sys/devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card0/pcmC0D0p'
udi = '/org/kde/solid/udev/sys/devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card0/pcmC0D1p'
udi = '/org/kde/solid/udev/sys/devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card0/controlC0'
udi = '/org/kde/solid/udev/sys/devices/pnp0/00:08/tty/ttyS0'
udi = '/org/kde/solid/udev/sys/devices/virtual/net/dummy0'
udi = '/org/kde/solid/udev/sys/devices/virtual/net/ip6tnl0'
udi = '/org/kde/solid/udev/sys/devices/virtual/net/ip_vti0'
udi = '/org/kde/solid/udev/sys/devices/virtual/net/lo'
udi = '/org/kde/solid/udev/sys/devices/virtual/net/sit0'
udi = '/org/kde/solid/udev/sys/devices/virtual/net/vboxnet0'
udi = '/org/kde/solid/udev/sys/devices/virtual/sound/seq'
udi = '/org/kde/solid/udev/sys/devices/virtual/sound/sequencer'
udi = '/org/kde/solid/udev/sys/devices/virtual/sound/sequencer2'
udi = '/org/kde/solid/udev/sys/devices/virtual/sound/timer'
udi = '/org/freedesktop/UPower'
udi = '/org/kde/fstab'


You are also correct about flash drives. I just plugged one in, and while the system saw it, and I could mount and access it (as root), KDE refused to acknowledge its existence.
User avatar bcooksley
Administrator
Posts
19759
Karma
87
OS

Re: k3b can't find optical drive

Thu May 16, 2013 5:48 am
UDisks is completely absent from that output - as is any meaningful information from UPower (which will usually mention the AC power supply even for desktop computers).

Is your user able to access UDisks? You could try running this command to test:
Code: Select all
udisks --enumerate


It should return a list of drives if successful.


KDE Sysadmin
[img]http://forum.kde.org/content/bcooksley_sig.png[/img]
glupie
Registered Member
Posts
67
Karma
0
OS
Have this fixed now.

Thanks.

 
Reply to topic

Bookmarks



Who is online

Registered users: Akela, Baidu [Spider], Bing [Bot], chwooley, daret, DarkFoss1, Exabot [Bot], farid, fobba, gfielding, Google [Bot], j8a, jejel, jmacleod, mhacthoun, robgriff444, sevendogsbsd, W.M.Bat