Reply to topic

Letters missing in KDE system settings

balanaveena
Registered Member
Posts
4
Karma
0
In Debian KDE system settings, letters are missing and they vanish always.
The kwin/plasma version here is 5.14.5.
What is the cause for the issue and how to solve this?
User avatar Mamarok
Manager
Posts
5701
Karma
16
OS
what do you mean, missing, can you provide a screenshot? Also which Theme and color set do you use?


Running Kubuntu 21.04 with Plasma 5.22.5, Frameworks 5.86.0, Qt 5.15.2, kernel 5.11.0-35 on Ryzen 5 4600H, AMD Renoir, X11
FWIW: it is always useful to state the exact Plasma version (+ distribution) when asking questions, makes it easier to help ...
balanaveena
Registered Member
Posts
4
Karma
0
Hi,
The screenshot of the KDE System settings is as follows:
https://paste.pics/7D4DM
I am not sure with the theme. I hope, its Breeze theme for icons and widgets.

Thanks in Advance..!
User avatar Mamarok
Manager
Posts
5701
Karma
16
OS
That looks more than strange, never seen such a thing. Please make sure you have the latest version of plasma and its dependencies and check your theme again (in the System Settings). It should be Breeze by default if you didn't change it or installed a different one.

FWIW: Spectacle allows you to do screenshots and upload them automatically to a pic hosting service, no need to take actual pictures of the screen :-)


Running Kubuntu 21.04 with Plasma 5.22.5, Frameworks 5.86.0, Qt 5.15.2, kernel 5.11.0-35 on Ryzen 5 4600H, AMD Renoir, X11
FWIW: it is always useful to state the exact Plasma version (+ distribution) when asking questions, makes it easier to help ...
kde-cfeck
Registered Member
Posts
91
Karma
0
Which OpenGL drivers are you using? This is a bug in either the OpenGL drivers or in Qt. If you can reproduce with recent versions of those, please report a bug.
balanaveena
Registered Member
Posts
4
Karma
0
Mamarok wrote: Please make sure you have the latest version of plasma and its dependencies and check your theme again (in the System Settings). It should be Breeze by default if you didn't change it or installed a different one.

The plasma used here in the Debian GNU/Linux 10 (buster) is 5.14.5 and the theme is Breeze.
Still the problem exists. The screenshot is in https://paste.pics/7EAKX
Do I need any other different version of KDE plasma to solve this?

kde-cfeck wrote:Which OpenGL drivers are you using? This is a bug in either the OpenGL drivers or in Qt. If you can reproduce with recent versions of those, please report a bug.

The Opengl version is 3.1 Mesa 19.2.4 and the qt is 4.10.2.
The problem exists only in KDE system settings page and not on the entire display.

Any help to solve this issue..??
balanaveena
Registered Member
Posts
4
Karma
0
While using the KDE system settings from the Qterminal, the following logs appear in the console.
The log is as follows:

Code: Select all
[email protected]:~$ systemsettings5
file:///usr/lib/aarch64-linux-gnu/qt5/qml/org/kde/kirigami.2/SearchField.qml:47:9: QML Action: LayoutDirection attached property only works with Items and Windows
kf5.kactivity.stat: [Error at ResultSetPrivate::initQuery]:  QSqlError("1", "Unable to execute statement", "no such column: rl.initiatingAgent")
kf5.kactivity.stat: [Error at ResultSetPrivate::initQuery]:  QSqlError("1", "Unable to execute statement", "no such column: rl.initiatingAgent")
QDBusArgument: read from a write-only object
QDBusArgument: read from a write-only object
QDBusArgument: read from a write-only object
file:///usr/share/sddm-kcm/main.qml:61: ReferenceError: units is not defined
file:///usr/share/sddm-kcm/main.qml:69: ReferenceError: units is not defined
file:///usr/share/sddm-kcm/main.qml:84: ReferenceError: units is not defined
file:///usr/share/sddm-kcm/main.qml:91: ReferenceError: i18n is not defined
file:///usr/share/sddm-kcm/main.qml:74: ReferenceError: units is not defined
file:///usr/share/sddm-kcm/main.qml:116: ReferenceError: i18n is not defined
file:///usr/share/sddm-kcm/main.qml:126: ReferenceError: theme is not defined
file:///usr/share/sddm-kcm/main.qml:138: ReferenceError: units is not defined
file:///usr/share/sddm-kcm/main.qml:136: ReferenceError: theme is not defined
file:///usr/share/sddm-kcm/main.qml:103: ReferenceError: units is not defined
libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile
libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile
file:///usr/share/sddm-kcm/main.qml:116: ReferenceError: i18n is not defined
libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile
libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile
libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile
libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile
"0 instead of 1 arguments to message {Do you want to remov...} supplied before conversion."
Selecting active connection: "40f84060-3be8-38b3-a878-591f9a9b9076"
org.kde.kcoreaddons: Error loading plugin "kcm_translations" "The shared library was not found."
Plugin search paths are ("/usr/lib/aarch64-linux-gnu/qt5/plugins", "/usr/bin")
The environment variable QT_PLUGIN_PATH might be not correctly set
QQmlEngine::setContextForObject(): Object already has a QQmlContext
"1 instead of 2 arguments to message {The translation file...} supplied before conversion."                                                                                                 
file:///usr/lib/aarch64-linux-gnu/qt5/qml/org/kde/kcm/ScrollView.qml:56: TypeError: Value is null and could not be converted to an object                                                   
file:///usr/lib/aarch64-linux-gnu/qt5/qml/org/kde/kirigami.2/templates/InlineMessage.qml:136: TypeError: Value is undefined and could not be converted to an object                         
file:///usr/lib/aarch64-linux-gnu/qt5/qml/org/kde/kirigami.2/templates/InlineMessage.qml:136: TypeError: Value is undefined and could not be converted to an object                         
file:///usr/lib/aarch64-linux-gnu/qt5/qml/org/kde/kirigami.2/templates/InlineMessage.qml:136: TypeError: Value is undefined and could not be converted to an object                         
<Unknown File>: QML QQuickLayoutAttached: Binding loop detected for property "minimumHeight"                                                                                                 
"0 instead of 1 arguments to message {Do you want to remov...} supplied before conversion."                                                                                                 
Selecting active connection: "40f84060-3be8-38b3-a878-591f9a9b9076"                                                                                                                         
<Unknown File>:7: TypeError: Type error                                                                                                                                                     
<Unknown File>: QML QQuickLayoutAttached: Binding loop detected for property "minimumHeight"                                                                                                 
[email protected]:~$


Current plasmashell version is 5.17.5 with OpenGL version 3.1 Mesa 20.0.0
Still the issue exists.
Screenshot for reference:
https://paste.pics/8CNCJ

I would like to know the cause for the issue. Any suggestions?

Regards,
Naveena
cphil
Registered Member
Posts
1
Karma
0
Hey,

sry I can't help you, but I'm facing the same problem

Running a fresh Kali Linux install on Virtual Box
KDE Plasma version: 5.70.5
Qt version: 5.12.5
OpenGL version: 2.1 Mesa 20.1.1

In my case the problem occurs on every KDE specific GUI (Startmenu, Notifications, System Settings,...)

Maybe someone can figure this out with some more infos
ararat
Registered Member
Posts
1
Karma
0
Hey,

I have the same problem, and this helped me

https://linux.overshoot.tv/wiki/missing ... dable_text

Hope it helps you too,
Good luck

 
Reply to topic

Bookmarks



Who is online

Registered users: ahmadmt, Baidu [Spider], Bing [Bot], claydoh, Google [Bot], grumpfel, jmacleod, PhobosK, Yahoo [Bot]