Reply to topic

aqBanking-cli Setup?

metal450
Registered Member
Posts
13
Karma
0

aqBanking-cli Setup?

Sat May 25, 2019 7:56 pm
The Skrooge Handbook (https://docs.kde.org/trunk5/en/extragear-office/skrooge/skrooge.pdf) says that to download transactions with aqbanking, "you just have to install and configure aqbanking-cli." However, after installing aqbanking-tools, I can't seem to find any clear instructions for how to configure it - virtually every reference just talks about doing it in gnuCash (i.e. https://www.aquamaniac.de/sites/aqbanki ... x_user.php) via their Tools->Online Banking Setup dialog. Likewise, in KMyMoney it's under Settings->Configure AqBanking.

What is the method for accessing AqBanking's setup in Skrooge?
User avatar smankowski
Moderator
Posts
970
Karma
7
OS

Re: aqBanking-cli Setup?

Sun May 26, 2019 6:25 pm
You just have to go in settings / Import and enable Aqbanking.
Then, you have to use the import with backend.


Skrooge, a personal finances manager powered by KDE
Image
metal450
Registered Member
Posts
13
Karma
0

Re: aqBanking-cli Setup?

Sun May 26, 2019 7:32 pm
Unless I'm misunderstanding, that's how to get Skrooge to talk to aqbanking, but not how to actually configure your banks. i.e. entering your bank's long/password/account/etc. That's done through the aforementioned dialogs in GnuCash and KMyMoney...but I can't find any way to do it in Skrooge...?
scheirle
Registered Member
Posts
6
Karma
0
OS

Re: aqBanking-cli Setup?  Topic is solved

Sun Jun 02, 2019 8:49 pm
Hi

What is the method for accessing AqBanking's setup in Skrooge?

As mentioned by the backend you have to do it manually, there is no setup in Skrooge.

Unless I'm misunderstanding, that's how to get Skrooge to talk to aqbanking, but not how to actually configure your banks.

That is correct.

Setting up aqbanking can be easily done via the command line with three commands:
Code: Select all
aqhbci-tool4 adduser --username="<your full name>" --bank=<bic> --user=<login/account> --tokentype=pintan --server="<server url>" --hbciversion=<version>
aqhbci-tool4 getsysid --bank=<bic>
aqhbci-tool4 getaccounts --bank=<bic>

Please check the website of your bank (Keyword: HBCI) what to use as <login/account>, <server url>, and <version> (<version> is most likely 300, which is version 3.00).

Note that it is also fine to setup aqbanking with any graphical application (GNU Cash, KMyMoney, AqFinance, ...).
They all share the same configuration.

For more information please have a look into the official manual:
https://www.aquamaniac.de/sites/downloa ... &showall=1

Regards,
Bernhard
metal450
Registered Member
Posts
13
Karma
0

Re: aqBanking-cli Setup?

Sun Jun 02, 2019 10:55 pm
Thanks, that helps :)

As a suggestion for the devs: perhaps a note in the docs to clarify exactly what scheirle said would be helpful: that because Skrooge has no UI to setup aqbanking, you can use the UI of any of the other apps to set it up (they share config), or use the 3 commands specified.

Cheers~

 
Reply to topic

Bookmarks



Who is online

Registered users: Baidu [Spider], Bing [Bot], Dibo, Google [Bot], Sogou [Bot]