Reply to topic

[SOLVED] umbrello 4.2.1-47.11 won't start

User avatar frojnd
Registered Member
Posts
5
Karma
0
OS
Hello there!

I have a problem starting a program called "umbrello", package name kde4-umbrello, version 4.2.1-47.11

If I search for a packge using zypper I get this output:

Code: Select all
S | Name          | Type    | Version     | Arch | Repository             
--+---------------+---------+-------------+------+-------------------------
v | kde4-umbrello | package | 4.2.1-47.12 | i586 | KDE:KDE4:Factory:Desktop
v | kde4-umbrello | package | 4.1.3-2.8   | i586 | openSUSE-11.1-Oss       
i | kde4-umbrello | package | 4.2.1-47.11 | i586 | (System Packages)       
  | kdesdk3       | package | 3.5.10-1.59 | i586 | openSUSE 11.1-0         
  | kdesdk3       | package | 3.5.10-1.59 | i586 | openSUSE-11.1-Oss 


if I run the umbrello from output I get:
Code: Select all
umbrello(5663): Attempt to use QAction "edit_undo" with KXMLGUIFactory!
umbrello(5663): Attempt to use QAction "edit_redo" with KXMLGUIFactory!
umbrello(5663) UMLListView::findView: returning 0 at UMLListView::findView
umbrello(5663) UMLListView::findView: returning 0 at UMLListView::findView



So the package is installed from (System Packages) repository. And it's not from the newest one. "i" means installed, "v" second option.

So I wen't to remove the package: zypper rm kde4-umbrello
And install it from http://download.opensuse.org/repositori ... SUSE_11.1/ repository, which is stable repository for operatin system openSuse 11.1 like this: zypper in -r http://download.opensuse.org/repositori ... SUSE_11.1/ kde4-umbrello

So now if I search fro a package kde4-umbrello like zypper se -ds kde4-umbrello I get
Code: Select all
S | Name          | Type    | Version     | Arch | Repository
--+---------------+---------+-------------+------+-------------------------
i | kde4-umbrello | package | 4.2.1-47.12 | i586 | KDE:KDE4:Factory:Desktop
v | kde4-umbrello | package | 4.1.3-2.8   | i586 | openSUSE-11.1-Oss


As you can see now is installed from the KDE4 repository. But if I run it from shell all i get is:
Code: Select all
umbrello(5663): Attempt to use QAction "edit_undo" with KXMLGUIFactory!
umbrello(5663): Attempt to use QAction "edit_redo" with KXMLGUIFactory!
umbrello(5663) UMLListView::findView: returning 0 at UMLListView::findView
umbrello(5663) UMLListView::findView: returning 0 at UMLListView::findView



And nothing happens :( is it running in a background... I dunno. Also If I click on a icon umbrello, it will just hang there and after that stopped. However process will remain untill I kill it: frojnd 5752 7.1 1.0 76108 21768 ? S 14:53 0:00 /usr/bin/umbrello -caption Umbrello

Thanx in advance!
User avatar frojnd
Registered Member
Posts
5
Karma
0
OS
EDIT 1: I've installed:
S | Name | Type | Version | Arch | Repository
--+---------------+---------+-------------+------+-------------------------
v | kde4-umbrello | package | 4.2.1-47.14 | i586 | KDE:KDE4:Factory:Desktop
i | kde4-umbrello | package | 4.1.3-2.8 | i586 | openSUSE-11.1-Oss

But still QT version is 4.3.3 and output is different now:
Code: Select all
umbrello(4928): Attempt to use QAction "edit_undo" with KXMLGUIFactory!
umbrello(4928): Attempt to use QAction "edit_redo" with KXMLGUIFactory!
umbrello(4928): Shortcut for KAction  "delete_selected" "Delete &Selected" set with QShortcut::setShortcut()! See KAction documentation.
umbrello(4928): Shortcut for KAction  "move_tab_left" "&Move Tab Left" set with QShortcut::setShortcut()! See KAction documentation.     
umbrello(4928): Shortcut for KAction  "move_tab_right" "&Move Tab Right" set with QShortcut::setShortcut()! See KAction documentation.   
umbrello(4928): Shortcut for KAction  "previous_tab" "Select Diagram on Left" set with QShortcut::setShortcut()! See KAction documentation.
umbrello(4928): Shortcut for KAction  "next_tab" "Select Diagram on Right" set with QShortcut::setShortcut()! See KAction documentation.   
umbrello(4928) UMLListView::findView: returning 0 at UMLListView::findView                                                                 
umbrello(4928) UMLListView::findView: returning 0 at UMLListView::findView             


Still don't know what's the issue : Any bright ideas?
User avatar bcooksley
Administrator
Posts
19765
Karma
87
OS
Might be a damaged configuration file. Can you reproduce under a new user?

PS: The version of kde4-umbrello is correct, KDE is currently at version 4.2, which is the version scheme followed by Umbrello I believe.


KDE Sysadmin
[img]http://forum.kde.org/content/bcooksley_sig.png[/img]
User avatar frojnd
Registered Member
Posts
5
Karma
0
OS
Wow, I've created a new user and start the newest version of Umbrello there and now after:
Code: Select all
umbrello(8020): Attempt to use QAction "edit_undo" with KXMLGUIFactory!
umbrello(8020): Attempt to use QAction "edit_redo" with KXMLGUIFactory!
umbrello(8020) UMLListView::findView: returning 0 at UMLListView::findView
umbrello(8020) UMLListView::findView: returning 0 at UMLListView::findView


I can actually see the program :)

bcooksley, where are usually saved those settings so I can copy from the new user to old one.

P.S. Curren settigns that Umbrello works with the new user:
Qt: 4.4.3
KDE: 4.2.1 (KDE 4.2.1) "release 103"
Umbrello UML Modeller: 2.2.1
i | kde4-umbrello | package | 4.2.1-47.14 | i586 | KDE:KDE4:Factory:Desktop

I've just deleted the file: rm /home/frojnd/.kde4/share/config/umbrellorc and now it works like a charm :)

Last edited by frojnd on Tue Mar 17, 2009 5:03 pm, edited 1 time in total.

 
Reply to topic

Bookmarks



Who is online

Registered users: Baidu [Spider], Bing [Bot], claydoh, ecen, farid, Google [Bot], jacksong, koffeinfriedhof, LynMan, Moldmaker, pansmanser, Section_8, Sogou [Bot], zfazylz