Reply to topic

Kdenlive monitor uses all cpu

soerenh
Registered Member
Posts
3
Karma
0

Kdenlive monitor uses all cpu

Fri Aug 15, 2014 2:45 pm
Hi

I would like to use Kdenlive (Version 0.9.6
under KDE 4.13.3) with my T61P Laptop (2 Cores, 4GB RAM, 256 GB SD).
When trying to edit HD 720p mp4 files (~ 3.6 GB size) the monitor is stuttering (CPU usage maxed out top displays >2.0).
If I open kdenlive without the clip and play the movie with mplayer cpu usage is 0.6.
I already disabled overlay information and tried to turn on proxy clip.
Until know I did not succeed to work with this clip.
Any ideas ?
I really appreciate any kind of help.

Bests

Soeren
User avatar Steve Guilford
Registered Member
Posts
191
Karma
0

Re: Kdenlive monitor uses all cpu

Fri Aug 15, 2014 3:58 pm
soerenh wrote:Hi

I would like to use Kdenlive (Version 0.9.6
under KDE 4.13.3) with my T61P Laptop (2 Cores, 4GB RAM, 256 GB SD).
When trying to edit HD 720p mp4 files (~ 3.6 GB size) the monitor is stuttering (CPU usage maxed out top displays >2.0).
If I open kdenlive without the clip and play the movie with mplayer cpu usage is 0.6.
I already disabled overlay information and tried to turn on proxy clip.
Until know I did not succeed to work with this clip.
Any ideas ?
I really appreciate any kind of help.

Bests

Soeren

Can you post a small sample of your video somewhere? I'll try it on some of my rigs and report back the CPU usage as a comparison.
soerenh
Registered Member
Posts
3
Karma
0

Re: Kdenlive monitor uses all cpu

Fri Aug 15, 2014 4:47 pm
Hi i uploaded a sample on dropbox.

Actually it was reencoded but the problem remains.
The original movie was from a go pro and is recorded with 50fps maybe thats the issue.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/199 ... enannt.mp4

Thanks


Soeren
User avatar Steve Guilford
Registered Member
Posts
191
Karma
0

Re: Kdenlive monitor uses all cpu  Topic is solved

Fri Aug 15, 2014 10:17 pm
Surf's up !!!

They played fine in both the clip monitor and VLC - simultaneously. CPU usage was well within reason.

Do you have another rig you can try them upon?
soerenh
Registered Member
Posts
3
Karma
0

Re: Kdenlive monitor uses all cpu

Sat Aug 16, 2014 9:43 am
I only got an old think pad t40 with one core. I don't think it will play the video without any lags. I thought it might be a display driver issue. I saw you can choose between different options in kde. With low resolution proxy clip it is working but hard to see any details.

 
Reply to topic

Bookmarks



Who is online

Registered users: allee, automatical, Baidu [Spider], Bing [Bot], boudewijn, davidemme, elav, elvisangelaccio, Exabot [Bot], Google [Bot], leinir, Majestic-12 [Bot], pappad, Psi, sebas, Sudhir Khanger, TheraHedwig, vylaern, Yahoo [Bot]