Reply to topic

Plasma 5 and (Tiger)VNC

antonylee
Registered Member
Posts
5
Karma
0

Plasma 5 and (Tiger)VNC

Fri Feb 06, 2015 7:08 am
Hi,
Has someone managed to VNC to a Plasma5 desktop? Currently, this fails for me (plasmashell crashes on startup). I suspect this may have something to do with the requirement on OpenGL (which I guess is unavoidable?), and have posted this on Tigervnc's forum too (https://groups.google.com/forum/#!topic ... zYhD09R_Vo).
Thanks,
Antony
wolfi323
Registered Member
Posts
1125
Karma
11
OS

Re: Plasma 5 and (Tiger)VNC

Fri Feb 06, 2015 10:34 am
Works fine here with Plasma 5.2.0, KF 5.6.0, Qt 5.4.0, and tigervnc 1.4.1.
antonylee
Registered Member
Posts
5
Karma
0

Re: Plasma 5 and (Tiger)VNC

Sun Feb 08, 2015 6:51 pm
Are you using SSH tunneling or straight unprotected VNC?
wolfi323
Registered Member
Posts
1125
Karma
11
OS

Re: Plasma 5 and (Tiger)VNC

Mon Feb 09, 2015 9:02 pm
Straight unprotected VNC. But I doubt that would make a difference.

As you mentioned OpenGL, there is no hw-accelerated OpenGL via VNC of course. OpenGL is provided by Mesa's software renderer.
If you have a proprietary graphics driver installed (nvidia, fglrx) this breaks Mesa (including its software renderer) because they replace system libraries with their own version. So this might probably prevent Plasma5 from running via VNC.
KWin (the window manager) does not require OpenGL at all even in Plasma5, it should automatically switch to XRender if necessary (or if the sotware renderer would be used, which is slow of course).

 
Reply to topic

Bookmarks



Who is online

Registered users: Baidu [Spider], Bing [Bot], Google [Bot], Majestic-12 [Bot], Yahoo [Bot]