Reply to topic

Automount partitions GUI missing from system settings

chatan
Registered Member
Posts
10
Karma
0
OS
In KDE 4 there were system settings that allowed to you automount disks when you logged in. However there is no option for this in KDE 5 that I can find (running netrunner 16). Is there a GUI way (without messing with fstab) to have drives automount when you login? Am I missing something?

I found a very complicated answer (which I didn't try) to the identical question here:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2275389
...I've loved KDE for about 10 years now, but surely that can't be the answer. Please don't regress. :<
Thanks!
Rog131
Registered Member
Posts
574
Karma
5
KF5

http://commit-digest.org/issues/2014-04 ... d71a7b743/

Alex Fiestas committed changes in [kde-runtime/frameworks] /:
Remove solid-device-automounter

This should be ported to systemd so any automount happens within
systemd user session startup and we do not depend on kded being started.

Also, The current code is not working well, it keeps mounting things
after you remove the item from the list, it mounts things twice making
it bad for encrypted disks (you get the dialog twice), the model gets
**** up etc.

So, for the time being lets just remove it, and restore it the moment
we have a maintainer and somebody to make this rock.



Meanwhile

The KF5 users, who want to automount, are using the KDE4 tools: https://www.kubuntuforums.net/showthrea ... auto-mount or Gnome tools: https://www.kubuntuforums.net/showthrea ... ting-fstab
chatan
Registered Member
Posts
10
Karma
0
OS
Thanks.
Yes, these steps worked:
https://www.kubuntuforums.net/showthrea ... post371603

1) Change the /usr/share/kde4/services/kded/device_automounter.desktop line X-KDE-Kded-phase=1 to X-KDE-Kded-phase=0
2) Start 'Removable Device Automounter' from the Service Manager. Command: kcmshell4 kcmkded.
3) Pick the right options from the KDE 'Removable Devices module'. Command: kcmshell4 device_automounter_kcm

...not very user friendly anymore, but hope it will be fixed someday.
Cheers
User avatar Kubuntiac
Registered Member
Posts
784
Karma
2
OS
This doesn't work anymore unless you also run kded4 which doesn't happen by default. Rather than figure out how to do that automatically at boot, I' just moved on and edited /etc/fstab directly. For less technical users though, this "solution" is hardly ideal.

Accordingly, I've filed an issue requesting that this KCM be ported over at:
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=361877

I'd appreciate a show of support from anyone else who could help with this or would use it.
Thanks!


Krita - All the cool kids are painting with it!
Rog131
Registered Member
Posts
574
Karma
5
solid-device-automounter Port to KF5: https://git.reviewboard.kde.org/r/124730/
Review Request #124730 - Created Aug. 13, 2015 and submitted 8 months ago


The KDE gui to automount partitions is back with the plasma 5.5.

Older from the Kubuntu Forums: https://www.kubuntuforums.net/showthrea ... post382252

Image
User avatar Kubuntiac
Registered Member
Posts
784
Karma
2
OS
Very, very cool. Thanks for letting me know Rog131!


Krita - All the cool kids are painting with it!

 
Reply to topic

Bookmarks



Who is online

Registered users: Baidu [Spider], Bing [Bot], boudewijn, Exabot [Bot], gerdeg, goldabarreto, Google [Bot], hiteshshah, Majestic-12 [Bot], mesoptafel, miladramzy, smankowski, Sogou [Bot], Yahoo [Bot]