Reply to topic

[SOLVED]Most applications don't run

User avatar lsnd
Registered Member
Posts
8
Karma
0

[SOLVED]Most applications don't run

Wed Feb 10, 2016 5:12 pm
Hi I just installed Plasma 5 on Linux Mint 17.2 to try if my laptop can handle it because it was doing just fine with the default one from the distro , only because I had some

issues with kdeconnect mostly with browsing android files from the computer, but somehow i've managed to change the track i was listening on my laptop from the phone,

(which i think is pretty awesome) anyways, after upgrading Plasma workspace to latest stable version kdeconnect totally stoped , did a reboot and when i logged in some

applications was missing from the tray and most of the ones that appear seems not to respond. At least got terminal and internet browser still acting normal.

Any Idea what could I do to make it work or my only way is to go to Kubuntu?

Last edited by lsnd on Sun Feb 14, 2016 11:27 am, edited 1 time in total.
User avatar google01103
Manager
Posts
6668
Karma
25

Re: Most applications don't run

Wed Feb 10, 2016 5:24 pm
I probably can't help you but it seems you should provide added info:

- what ppa and what command did you issue to upgrade Plasma?
- what tray apps don't work and if they can be run in Konsole do they work?
- do non-tray apps function correctly?
- have you tried deleting the tray and adding a new one? as the tray is just a widget
- does a new user have these issues?

ps - moved to Plasma 5 forum


OpenSuse Leap 42.1 x64, Plasma 5.x

User avatar lsnd
Registered Member
Posts
8
Karma
0

Re: Most applications don't run

Fri Feb 12, 2016 7:42 am
I ran the following lines with no errors:
Code: Select all
$ sudo add-apt-repository ppa:kubuntu-ppa/backports

Code: Select all
# sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade

Code: Select all
$ sudo apt-get install kubuntu-desktop


As for the tray apps it first was randomly like Synaptic Pack Manager and Dolphin on a session or any app on a reboot ,
and sometimes the desktop just was freezing on chromium even though browsing seemed fully functional.
After several restarts of plasma the desktop was entirely disobeying any command though pretending so.

Tried a guest user with no significant result. Though when plasma starts sometimes i noticed brief message on the top right corner of the screen that says something like ' virual box cannot start' but then submerge and desktop starts loading.
User avatar google01103
Manager
Posts
6668
Karma
25

Re: Most applications don't run

Fri Feb 12, 2016 12:02 pm
is VirtualBox installed? Why would it be automatically attempting to start?

what is "submerge"?

try running Ksysguard as soon as possible and add the IO read & IO write columns (right click on a column header) and see if the issue is cpu or i/o. Alternatively you can run in 2 Konsole windows htop (for cpu) and iostat (for io).


OpenSuse Leap 42.1 x64, Plasma 5.x

luebking
Karma
0

Re: Most applications don't run

Fri Feb 12, 2016 3:34 pm
Can you run "dolphin" from the terminal input (xterm? konsole?) and if not, what's the output?
User avatar claydoh
Registered Member
Posts
603
Karma
5
OS

Re: Most applications don't run

Sat Feb 13, 2016 3:04 am
Isn't Mint 17.2 based on Ubuntu 14.04? If so, the kubuntu-backports ppa would not have any Plasma 5 packages in it, as they are not available for this version. Unless I am missing something here, just updated KDE 4 software.


claydoh, proud to be a member of KDE forums since 2008-Oct, and KDE user since 2001
User avatar lsnd
Registered Member
Posts
8
Karma
0

Re: Most applications don't run

Sat Feb 13, 2016 3:09 pm
Well,
I didn't install VirtualBox at the time the mentioned message emerged ( popped out + neg. = submerge ), consequently I did install VB 5.0.14 ( works fine) - message gone.
It is though unusual or just my vision needs some calibration 8-)
But this is new:
http://imgur.com/a/IJBb8

Ksysguard showed nothing abnormal : CPU usage within the 5-10% and almost no activity in the io write / read columns.
htop output - same numbers - about 30% memory used and under 1% swap. As for iostat got the message:
Code: Select all
 ~ $ sudo apt-get install iostat
Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
E: Unable to locate package iostat


The terminal works fine ( using "guake" terminal) "dophin" - starts, "konsole" - starts, "xterm" - starts;
along with the media and graphic apps I've tried. Though got this:
Code: Select all
~ $ konsole
QDBusConnection: session D-Bus connection created before QCoreApplication. Application may misbehave.
QDBusConnection: session D-Bus connection created before QCoreApplication. Application may misbehave.

Code: Select all
~ $ dolphin
Object::connect: No such signal org::freedesktop::UPower::DeviceAdded(QDBusObjectPath)
Object::connect: No such signal org::freedesktop::UPower::DeviceRemoved(QDBusObjectPath)


plus got no control over the windows : no window buttons , can't resize or move, no mouse options as well. Mouse is fully active in the browser where at the moment screen is stuck. No panel no workspaces. As it has something to do with the visualization.



I'm not 100% sure but I think you're right, Mint 17.2 is based on Ubuntu Trusty 14.04,
Image
but I'm pretty sure it did install something causing everything to be a bit messy.

Apparently you absolutely right claydoh as it is impossible to upgrade Plasma 5 on Mint 17x or any Ubuntu 14 based distros at the moment.

So is there a way to make the KDE 4 to work with the existing Plasma, or to turn back to the old configuration of KDE ?
luebking
Karma
0

Re: Most applications don't run  Topic is solved

Sat Feb 13, 2016 4:26 pm
> plus got no control over the windows : no window buttons , can't resize or move, no mouse options as well.

Means there's no WM running.
Try "kwin_x11 --replace &" or, for KDE4 "kwin --replace &" and see what happens.
User avatar lsnd
Registered Member
Posts
8
Karma
0

Re: Most applications don't run

Sat Feb 13, 2016 6:10 pm
That's something :
Code: Select all
~ $ kwin_x11 --replace &
[1] 16671
~ $ kwin_x11: command not found

[1]+  Exit 127                kwin_x11 --replace
~ $ kwin --replace &
[1] 16674
~ $ QDBusConnection: session D-Bus connection created before QCoreApplication. Application may misbehave.
OpenGL vendor string:                   Intel Open Source Technology Center
OpenGL renderer string:                 Mesa DRI Intel(R) 965GM x86/MMX/SSE2
OpenGL version string:                  2.1 Mesa 10.1.3
OpenGL shading language version string: 1.20
Driver:                                 Intel
GPU class:                              i965
OpenGL version:                         2.1
GLSL version:                           1.20
Mesa version:                           10.1.3
X server version:                       1.15.1
Linux kernel version:                   3.16
Direct rendering:                       yes
Requires strict binding:                yes
GLSL shaders:                           yes
Texture NPOT support:                   yes
Virtual Machine:                        no
intel_do_flush_locked failed: Input/output error
QThreadStorage: Thread 0x91801e0 exited after QThreadStorage 15 destroyed
QThreadStorage: Thread 0x91801e0 exited after QThreadStorage 14 destroyed
QThreadStorage: Thread 0x91801e0 exited after QThreadStorage 13 destroyed

[1]+  Exit 1                  kwin --replace

the panel is visible and functional again,maybe desktop too,still no window control.
User avatar google01103
Manager
Posts
6668
Karma
25

Re: Most applications don't run

Sat Feb 13, 2016 7:11 pm
can you test as a new user? if that works then your account has a config issue else you might have some type of system corruption from the upgrade


OpenSuse Leap 42.1 x64, Plasma 5.x

User avatar lsnd
Registered Member
Posts
8
Karma
0

Re: Most applications don't run

Sun Feb 14, 2016 11:27 am
The new user seems to have fixed it. Plasma is back in the business ^-^
Thanks for the tips.

 
Reply to topic

Bookmarks



Who is online

Registered users: Baidu [Spider], Bing [Bot], dcihon, Google [Bot], Sogou [Bot]