Reply to topic

Add xserver-xorg-video-intel (modesetting does not work)

User avatar Enigma
Registered Member
Posts
5
Karma
0
Why developers do not add xserver-xorg-video-intel to KDE NEON?
This will prevent black screen errors in the installation, due to the lack of video drives.

Last edited by Enigma on Mon Feb 11, 2019 5:48 pm, edited 2 times in total.
User avatar apachelogger
KDE Developer
Posts
491
Karma
5
OS


Annoyed with bbcode since 1999.
User avatar waynes
Registered Member
Posts
77
Karma
0
The problem now is that on a fresh install, without the Intel driver, I'm just stuck on a black screen, & can't get to the gui to turn on WiFi to be able to install the xserver-xorg-video-intel package. So for me & probably others it makes Neon unusable.
User avatar fredhoud
Registered Member
Posts
110
Karma
1
OS
On my system which is a default installation from 09/29/2018 xserver-xorg had already been installed during the installation, so how did that happen?
User avatar waynes
Registered Member
Posts
77
Karma
0
Because the Intel Driver was still included then on the iso. Apparently now it's not. So when I've installed from the 24.1.19 iso, I just boot to a black screen, & because I can't get to the Desktop, I cannot enable my Network, to download the Driver.
Although I use the i915 intel chip, which Modesetting should work with, apparently it doesn't.
User avatar waynes
Registered Member
Posts
77
Karma
0
So I would appreciate any ideas of how I can now get to the Desktop on a clean install, now that Intel Video Driver has been removed :'(
User avatar fredhoud
Registered Member
Posts
110
Karma
1
OS
waynes wrote:So I would appreciate any ideas of how I can now get to the Desktop on a clean install, now that Intel Video Driver has been removed :'(


@waynes,
I don't know if this will work for your situation or not, but I did a fresh install with "Antergos KDE" on my laptop with "Intel driver", and have had very good luck with it, and without any issues. You just need to do a minor tweak after installation, which I'll be glad to share with you.
User avatar waynes
Registered Member
Posts
77
Karma
0
Thanks for that fredhound.
Installing any other Distro is not an issue. I just prefer Neon's minimalistic approach. I also don't know of any other Distro which has removed the Intel Video Driver.
I do dual boot with Xubuntu, so it's not an immediate issue. I will hold on for now & see if I can work through the issue.
If all else fails I do have an fsarchive of Neon's LTS edition, which I can quickly restore. However I wanted to be on the user edition.
User avatar waynes
Registered Member
Posts
77
Karma
0
Actually, I need to apologize. I have made a mistake here.
I have just checked my Neon LTS install, & it does indeed have the video-intel-native-modesetting driver installed, & not the video-intel driver, & it boots & runs fine.
So to narrow it down, the iso I'm having problems with, I downloaded from here, using zsync.
https://files.kde.org/neon/images/neon- ... n/current/
The 24th January 2019 iso.
Checksums match ok. I have burned the iso to usb using both mkusb & usb-creator-kde.
Both times installs went as expected, but both only rebooted to a black screen.
Unless anyone else has any ideas, I can only assume that said iso is faulty.

 
Reply to topic

Bookmarks



Who is online

Registered users: Baidu [Spider], Bing [Bot], diaslarissa, Exabot [Bot], farid, Google [Bot], Google Adsense [Bot], gregorymartinez, Hito, Sogou [Bot]