Reply to topic

[SOLVED] How can I stop plasma to eat my memory

User avatar alte_esel
Registered Member
Posts
70
Karma
0
OS
I upgrade me KDE4.1.3 - 4.2rc1 from 30mb in 24hrs grow 120mb how can stop it to grow again.There is a problem is it??.
Is there we can do about it??.

Could you please give me hand to solve the problem I`m not only one there is more people out there have the same problem.:'(.

Last edited by alte_esel on Mon Feb 16, 2009 4:26 am, edited 1 time in total.
User avatar bcooksley
Administrator
Posts
19765
Karma
87
OS
Which plasmoids are you using on your desktop?


KDE Sysadmin
[img]http://forum.kde.org/content/bcooksley_sig.png[/img]
User avatar alte_esel
Registered Member
Posts
70
Karma
0
OS
bcooksley wrote:Which plasmoids are you using on your desktop?

I`m using Suse 11.1,KDE4.2RC1 hope it helps you:
KDE4-plasma-addons 4.2.0-55.4
KDE4-plasma-addons-debuginfo 4.2.0-55.4
plasma-theme-aya 4.1.3-42.31
plasma-theme-fluffy-bunny 0.03-1.60
plasma-theme-slim-glow 0.65-1.60
plasma-theme-spoons 0.1-2.61

! Sorry - Plasma Workspace
Error launching /home/michaelKanada/Desktop/konsole.desktop.
Either KLauncher is not running anymore, or it failed to start the application.

Just about 1 minute later a new Error came up.
I found out that I open konsole and wait only few second and close the konsole few seconed when is open my computer tell`s me.

Sorry - Plasma Workspace
KDEInit could not launch '/opt/kde3/bin/konsole'.

Tnx for helping me out;-)

Alte_Esel

Last edited by alte_esel on Mon Feb 16, 2009 6:05 pm, edited 1 time in total.
User avatar bcooksley
Administrator
Posts
19765
Karma
87
OS
No problem, however the list you provided is the packages you have installed. I need to know which Plasmoids you have running on your Desktop ( As in the ones in your Panel, on the Desktop, etc. )

Those error messages can be ignored, they are a long standing bug the developers have been unable to trace.


KDE Sysadmin
[img]http://forum.kde.org/content/bcooksley_sig.png[/img]
User avatar alte_esel
Registered Member
Posts
70
Karma
0
OS
bcooksley wrote:No problem, however the list you provided is the packages you have installed. I need to know which Plasmoids you have running on your Desktop ( As in the ones in your Panel, on the Desktop, etc. )

Those error messages can be ignored, they are a long standing bug the developers have been unable to trace.


Could you please tell me how can I find out which version do I have,I know I have to go to the konsole.
User avatar alte_esel
Registered Member
Posts
70
Karma
0
OS
alte_esel wrote:
bcooksley wrote:No problem, however the list you provided is the packages you have installed. I need to know which Plasmoids you have running on your Desktop ( As in the ones in your Panel, on the Desktop, etc. )

Those error messages can be ignored, they are a long standing bug the developers have been unable to trace.


Could you please tell me how can I find out which version do I have,I know I have to go to the konsole.


Is it that??

Qt: 4.5.0
KDE: 4.2.00 (KDE 4.2.0) "release 93"
Plasma Workspace: 0.3

I hope that`s it
User avatar bcooksley
Administrator
Posts
19765
Karma
87
OS
That is indeed correct. However, Try removing all Plasmoids except the defaults and see if it still leaks memory.


KDE Sysadmin
[img]http://forum.kde.org/content/bcooksley_sig.png[/img]
ThomasCr
Registered Member
Posts
2
Karma
0
hi

I have the same problem with plasma. beginning from today ~ 8:45 to now the memory is grown to 311 mb (startet with ~ 40 mb).

i kicket all my plasmoids from the dashboard. Only some icons and the Desptop Folder is there.

But when i open the "add miniapps" dialog, i can see, that the following is runnig:
(sorry, I use the german version, so i can only try to translate)

"Arbeitsflächen-Umschalter" -> workspace-switcher
BbalL
"Digitale Uhr" -> digital clock
Fensterleiste -> taskbar?
K-Menü
K-Menü (traditional)
"Miniprogramm für Kate-Sitzungsver.. " -> kate session app
Mülleimer -> trash
Ordner-Ansicht -> Folder View (Desktop)
Schnellzugriff -> fastaccess?
Systemabschnitt der Kontrollleiste -> system-tray?
Widget-Dashboard anzeichen -> view dashboard

[email protected]:~$ LANG=C plasma -v
(25593)/ checkComposite: Plasma has an argb visual 0x1b9fe30 96468993
(25593)/ checkComposite: Plasma is COMPOSITE-less on 0x1b9ef10
Qt: 4.4.3
KDE: 4.2.00 (KDE 4.2.0)
Plasma Workspace: 0.3


how can we check, what eat the mem?

Last edited by ThomasCr on Tue Mar 03, 2009 5:31 pm, edited 1 time in total.
User avatar bcooksley
Administrator
Posts
19765
Karma
87
OS
Your configurations or caches may be corrupt.
Try executing these two commands:
Code: Select all
rm -f $KDEHOME/share/config/plasm*
rm -f $KDEHOME/cache-$(hostname)/plasm*
rm -rf $KDEHOME/cache-$(hostname)/kpc/


KDE Sysadmin
[img]http://forum.kde.org/content/bcooksley_sig.png[/img]
ThomasCr
Registered Member
Posts
2
Karma
0
ok... yesterday after my last post I also removed the BbalL app.

but the memory usage from plasma is now 630 mb.

I term now plasma, delete all your files and start plasma again.

Memory usage is now ~ 17 mb. report later whats changed.

EDIT:

Ok: 12:32 and plasma is crown up to 112 MB memory usage.

I dont think, that the instruction was so helpful :-(

EDIT:

what I have discovered is, that krunner also eat my memory.. i let it open, to monitor the memory usage and see, that krunner is at 290 mb (normally at start ~ 12mb). Should I open a new threat for this problem?

Last edited by ThomasCr on Wed Mar 04, 2009 12:39 pm, edited 1 time in total.

 
Reply to topic

Bookmarks



Who is online

Registered users: Baidu [Spider], Bing [Bot], gerdeg, Google [Bot], imperatorstorm, Sogou [Bot], srgmro33, tanmayj316, Yahoo [Bot]